A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Kyselina fumarová | |
Všeobecné vlastnosti | |
Sumárny vzorec | C4H4O4 |
Systematický názov | kyselina (2E)-but-2-éndiová |
Synonymá | kyselina trans-1,2-etyléndikarboxylová, kyselina 2-buténdiová, kyselina trans-buténdiová |
Fyzikálne vlastnosti | |
Molárna hmotnosť | 116,072 g/mol |
Ďalšie informácie | |
Číslo CAS | 110-17-8 |
PubChem | 444972 |
ChemSpider | 10197150 |
SMILES | C( = C/C( = O)O)\C( = O)O |
3D model (JSmol) | Interaktívny 3D model |
Pokiaľ je to možné a bežné, používame jednotky sústavy SI. Ak nie je hore uvedené inak, údaje sú za normálnych podmienok. | |
Kyselina fumarová je chemická zlúčenina s chemickým vzorcom COOH-CH=CH-COOH (kyselina trans-buténdiová). Je to jedna z dvoch izomerických nenasýtených dikarboxylových kyselín odvodených od but-2-énu. Je to stereoizomér kyseliny maleinovej. Soli a estery kyseliny fumarovej sa nazývajú fumaráty.
Kyselina fumarová sa používa ako prídavná látka v potravinách, kde má označenie E297. Je to biela kryštalická látka s ovocnou chuťou.[1]
Metabolizmus
Hlavným biologickým významom kyseliny fumarovej je jej účasť v Krebsovom cykle, pomocou ktorého organizmy získavajú energiu. Vzniká zo sukcinátu pôsobením sukcinátdehydrogenázy, ktorá ju dehydrogenuje pomocou FAD:[2]
- sukcinát + FAD → fumarát + FADH2
Fumarát sa potom ďalej premieňa na malát v hydratačnej reakcii katalyzovanej fumarázou:[2]
- fumarát + H2O → malát
Ďalšie reakcie
Okrem Krebsovho cyklu vzniká fumarát i inými spôsobmi, napríklad rozkladom aminokyselín fenylalanínu a tyrozínu[2][3] a takisto vzniká v močovinovom cykle.[2][3] Tieto reakcie môžu byť anaplerotickými reakciami pre Krebsov cyklus alebo glukoneogenézu.
Referencie
- ↑ ZDRAVOPEDIA.SK. E297 - Kyselina fumarová . Zdravopedia.sk, . Dostupné online.
- ↑ a b c d VOET, Donald. Biochemistry. 4th ed. Hoboken, NJ : John Wiley & Sons, 2011. ISBN 978-0-470-57095-1. S. 811 – 813, 1025 – 1029, 1043 – 1047.
- ↑ a b ČURDA, Marián; MAŠTEROVÁ, Valéria. Biochémia. 3. doplnené a rozšírené. vyd. Prešov : Rokus publishing, 2020. ISBN 978-80-89510-81-8. S. 143, 238-239, 246.
Externé odkazy
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk