Izocitrát - Biblioteka.sk

Upozornenie: Prezeranie týchto stránok je určené len pre návštevníkov nad 18 rokov!
Zásady ochrany osobných údajov.
Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, nastavenie reklám a analýzu návštevnosti. OK, súhlasím


Panta Rhei Doprava Zadarmo
...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Izocitrát
 ...
Kyselina izocitrónová
Kyselina izocitrónová
Kyselina izocitrónová
Všeobecné vlastnosti
Sumárny vzorec C6H8O7
Synonymá 1-hydroxypropán-1,2,3-trikarboxylová kyselina
Fyzikálne vlastnosti
Molárna hmotnosť 192,124 g/mol
Teplota topenia 105 °C
Pokiaľ je to možné a bežné, používame jednotky sústavy SI.
Ak nie je hore uvedené inak, údaje sú za normálnych podmienok.

Kyselina izocitrónová[1] je štruktúrny izomér kyseliny citrónovej. Soli a estery kyseliny izocitrónovej sa nazývajú izocitráty.

Citrátový cyklus

Bližšie informácie v hlavnom článku: Citrátový cyklus

Izocitrátový anión je subtrát citrátového cyklu. Izocitrát vzniká z citrátu pomocou enzýmu akonitázy:[2]

citrát ⇌ izocitrát

Ďalej je premieňaný enzýmom izocitrátdehydrogenázou na 2-oxoglutarát:[2]

izocitrát ⇌ 2-oxoglutarát

Izocitrát vystupuje aj v glyoxylátovom cykle, kde je rozkladaný enzýmom izocitrátlyázou na glyoxylát a sukcinát:[1][2]

izocitrát → glyoxylát + sukcinát

V potravinách

Kyselina izocitrónová je bežne používaná ako marker na overenie pravosti a kvality ovocia a produktov z nich, najčastejšie džúsov z citrusov. Napríklad v pravom pomarančovom džúse je pomer kyseliny citrónovej ku kyseline D-izocitrónovej zvyčajne menší než 130. Vyššia hodnota pomeru teda môže naznačovať úpravu ovocného džúsu.[3]

Referencie

  1. a b ŠKÁRKA, Bohumil; FERENČÍK, Miroslav. Biochémia. 3. vyd.  : , 1992. ISBN 80-05-01076-1. S. 154-157.
  2. a b c VOET, Donald. Biochemistry. Hoboken, NJ : John Wiley & Sons, 2011. (4th edition.) Dostupné online. ISBN 978-0-470-57095-1.
  3. Development and validation of a capillary electrophoresis method for direct measurement of isocitric, citric, tartaric and malic acids as adulteration markers in orange juice. Journal of Chromatography A, 9 June 2000, s. 395–401. DOI10.1016/s0021-9673(00)00258-2. PMID 10905722.

Pozri aj

Zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Isocitric acid na anglickej Wikipédii.

Zdroj:
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

čítajte viac o Izocitrát





Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

Your browser doesn’t support the object tag.

www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk