A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Kyselina izocitrónová | |
Všeobecné vlastnosti | |
Sumárny vzorec | C6H8O7 |
Synonymá | 1-hydroxypropán-1,2,3-trikarboxylová kyselina |
Fyzikálne vlastnosti | |
Molárna hmotnosť | 192,124 g/mol |
Teplota topenia | 105 °C |
Pokiaľ je to možné a bežné, používame jednotky sústavy SI. Ak nie je hore uvedené inak, údaje sú za normálnych podmienok. | |
Kyselina izocitrónová[1] je štruktúrny izomér kyseliny citrónovej. Soli a estery kyseliny izocitrónovej sa nazývajú izocitráty.
Citrátový cyklus
Izocitrátový anión je subtrát citrátového cyklu. Izocitrát vzniká z citrátu pomocou enzýmu akonitázy:[2]
- citrát ⇌ izocitrát
Ďalej je premieňaný enzýmom izocitrátdehydrogenázou na 2-oxoglutarát:[2]
- izocitrát ⇌ 2-oxoglutarát
Izocitrát vystupuje aj v glyoxylátovom cykle, kde je rozkladaný enzýmom izocitrátlyázou na glyoxylát a sukcinát:[1][2]
- izocitrát → glyoxylát + sukcinát
V potravinách
Kyselina izocitrónová je bežne používaná ako marker na overenie pravosti a kvality ovocia a produktov z nich, najčastejšie džúsov z citrusov. Napríklad v pravom pomarančovom džúse je pomer kyseliny citrónovej ku kyseline D-izocitrónovej zvyčajne menší než 130. Vyššia hodnota pomeru teda môže naznačovať úpravu ovocného džúsu.[3]
Referencie
- ↑ a b ŠKÁRKA, Bohumil; FERENČÍK, Miroslav. Biochémia. 3. vyd. : , 1992. ISBN 80-05-01076-1. S. 154-157.
- ↑ a b c VOET, Donald. Biochemistry. Hoboken, NJ : John Wiley & Sons, 2011. (4th edition.) Dostupné online. ISBN 978-0-470-57095-1.
- ↑ Development and validation of a capillary electrophoresis method for direct measurement of isocitric, citric, tartaric and malic acids as adulteration markers in orange juice. Journal of Chromatography A, 9 June 2000, s. 395–401. DOI: 10.1016/s0021-9673(00)00258-2. PMID 10905722.
Pozri aj
Zdroj
Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Isocitric acid na anglickej Wikipédii.
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk