A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Rafinóza | |
Všeobecné vlastnosti | |
Sumárny vzorec | C18H32O16 |
Synonymá | (2R,3R,4S,5S,6R)-2-{oxy}-6-({oxy}metyl)oxáne-3,4,5-triol |
Fyzikálne vlastnosti | |
Molárna hmotnosť | 504,42 g/mol 594,5 g/mol (pentahydrát) |
Ďalšie informácie | |
Číslo CAS | 512-69-6 17629-30-0 (pentahydrát) |
Pokiaľ je to možné a bežné, používame jednotky sústavy SI. Ak nie je hore uvedené inak, údaje sú za normálnych podmienok. | |
Rafinóza[1] je trisacharid, ktorý sa skladá z galaktózy, glukózy a fruktózy.[1][2] Nachádza sa vo fazuliach, kapuste, ružičkovom keli, brokolici, špargli a inej zelenine a v celozrnných výrobkoch.[3][4] Rafinóza hydrolyzuje na D-galaktózu a sacharózu pôsobením enzýmu α-galaktozidázy (α-GAL), ktorý sa však nenachdáza v ľudskom tráviacom trakte. α-GAL hydrolyzuje i iné α-galaktozidy, ako sú napríklad stachyóza, verbaskóza a galaktinol. Tento enzým však neštiepi β-galaktózu, ktorá je prítomná napríklad v laktóze.
Chemické vlastnosti
Rafinózové oligosacharidy (RFO) sú α-galaktozylové deriváty sacharózy.[4][5][6] Vznikajú naviazaním aktivovanej galaktózy, na sacharózu.[6] Najbežnejšími sú trisacharid rafinóza, tetrasacharid stachyóza a pentasacharid verbaskóza.
Rafinóza sa môže nachádzať ako biely kryštalický prášok. Je bez zápachu a má sladkú príchuť, jej sladkosť odpovedá asi 10 % sladkosti sacharózy.[7]
Biochemické vlastnosti
Rafinóza nie je stráviteľná u ľudí a iných zvierat s jedným žalúdkom (prasiat a hydiny), ktorým chýba enzým α-GAL, ktorý rozkladá tieto oligosacharidy. Kvôli tomu tieto oligosacharidy prechádzajú žalúdkom a tenkým črevom nestrávené.[3] V hrubom čreve sú fermentované baktériami, ktoré majú α-GAL a tvoria z neho mastné kyseliny s krátkym reťazcom (octovú, propiónovú, butyrovú). Tieto baktérie sú takisto zodpovedné za plynatosť, ktorá vzniká pri konzumácii fazúľ a inej zeleniny.[3][5] Vznikajúce mastné kyseliny s krátkymi reťazcami majú pozitívny vplyv na zdravie.[3] α-GAL je prítomná i ako súčasť niektorých tráviacich doplnkov, o umožňuje rozkladu rafinózových oligosacharidov.
RFO sú takmer všadeprítomné v rastlinách, nachádzajú sa v mnohých rozličných semenách rôznych čeľadí.[3] Čo sa týka ich množstva, sú to druhé najbežnejšie rozpustné sacharidy (po sacharóze).[3] U rastlín súvisia RFO s odolnosťou proti teplu, suchu, zime, salinite a ochrane pred patogénmi. Okrem toho regulujú klíčenie a životnosť.[3]
Súvislosť s chorobami
Podľa výskumov existuje u baktérií Streptococcus pneumoniae súvislosť medzi schopnosťou spracovať rafinózu a schopnosťou spôsobovať choroby a takisto s povahou danej choroby.[8]
Použitie
Kryoprezervačné procedúry niekedy využívajú rafinózu ako hypertonikum pre vysušenie buniek pred ich zmrazením.[9] Rafinóza alebo sacharóza sa používa ako základná látka pre sukralózu.
Rafinóza sa takisto používa[7]
- na zvlhčenie pokožky,[2]
- v prebiotikách (údajne podporuje rast laktobacilov a bifidobaktérií),[3][10]
- ako prídavná látka do potravín a nápojov.
Referencie
- ↑ a b Monosycharidy, oligosacharidy a polysacharidy . www.opotravinach.sk, . Dostupné online.
- ↑ a b Raffinose (Explained + Products) . incidecoder.com, . Dostupné online.
- ↑ a b c d e f g h ELANGO, Dinakaran; RAJENDRAN, Karthika; VAN DER LAAN, Liza. Raffinose Family Oligosaccharides: Friend or Foe for Human and Plant Health?. Frontiers in Plant Science, 2022, roč. 13. Dostupné online . ISSN 1664-462X. DOI: 10.3389/fpls.2022.829118/full.
- ↑ a b NA, Tae-Young; KIM, Gyeong-Hwan; OH, Hyeon-Jeong. The trisaccharide raffinose modulates epidermal differentiation through activation of liver X receptor. Scientific Reports, 2017-03, roč. 7, čís. 1, s. 43823. Dostupné online . ISSN 2045-2322. DOI: 10.1038/srep43823. (po anglicky)
- ↑ a b ARUNRAJ, Rex; SKORI, Logan; KUMAR, Abhinandan. Spatial regulation of alpha-galactosidase activity and its influence on raffinose family oligosaccharides during seed maturation and germination in Cicer arietinum. Plant Signaling & Behavior, 2020-08-02, roč. 15, čís. 8, s. 1709707. PMID: 31906799 PMCID: PMC8570745. Dostupné online . ISSN 1559-2324. DOI: 10.1080/15592324.2019.1709707.
- ↑ a b SENGUPTA, Sonali; MUKHERJEE, Sritama; BASAK, Papri. Significance of galactinol and raffinose family oligosaccharide synthesis in plants. Frontiers in Plant Science, 2015, roč. 6. Dostupné online . ISSN 1664-462X. DOI: 10.3389/fpls.2015.00656/full.
- ↑ a b D(+)-Raffinose pentahydrate | 17629-30-0 . . Dostupné online.
- ↑ MINHAS, Vikrant; HARVEY, Richard M.; MCALLISTER, Lauren J.. Capacity To Utilize Raffinose Dictates Pneumococcal Disease Phenotype. mBio, 2019-01-15. Dostupné online. ISSN 2150-7511. DOI: 10.1128/mBio.02596-18. (po anglicky)
- ↑ Storey B., Noiles, E., Thompson, K.. Comparison of Glycerol, Other Polyols, Trehalose, and Raffinose to Provide a Defined Cryoprotectant Medium for Mouse Sperm Cryopreservation. Cryobiology, 1998, s. 46–58. DOI: 10.1006/cryo.1998.2097. PMID 9698429.
- ↑ ZARTL, Barbara; SILBERBAUER, Karina; LOEPPERT, Renate. Fermentation of non-digestible raffinose family oligosaccharides and galactomannans by probiotics. Food & Function, 2018, roč. 9, čís. 3, s. 1638–1646. Dostupné online . ISSN 2042-6496. DOI: 10.1039/C7FO01887H. (po anglicky)
Zdroj
Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Raffinose na anglickej Wikipédii.
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk