Maltotrióza - Biblioteka.sk

Upozornenie: Prezeranie týchto stránok je určené len pre návštevníkov nad 18 rokov!
Zásady ochrany osobných údajov.
Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, nastavenie reklám a analýzu návštevnosti. OK, súhlasím


Panta Rhei Doprava Zadarmo
...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Maltotrióza
 ...
Maltotrióza
Maltotrióza
Maltotrióza
Všeobecné vlastnosti
Sumárny vzorec C18H32O16
Synonymá (2R,3R,4S,5S,6R)-2-(2R,3S,4R,5R)-4,5,6-trihydroxy-2-(hydroxymetyl)oxán-3-yloxyoxán-3-yloxy-6-(hydroxymetyl)oxán-3,4,5-triol
Fyzikálne vlastnosti
Molárna hmotnosť 504,438 g/mol
Ďalšie informácie
Číslo CAS 1109-28-0
Pokiaľ je to možné a bežné, používame jednotky sústavy SI.
Ak nie je hore uvedené inak, údaje sú za normálnych podmienok.

Maltotrióza[1] je trisacharid (sacharid zložený z troch podjednotiek), ktorý sa skladá za troch molekúl glukózy spojených α-1,4 glykozidovými väzbami.[2][3]

Najčastejsie vzniká pôsobením tráviaceho enzýmu alfa-amylázy (enzýmom bežným v ľudských slinách) na amylázu v škrobe.[3] Počas tohto procesu sa tvoria maltózové a maltotriózové jednotky kvôli náhodnej hydrolýze α-1,4 glykozidových väzieb alfa-amylázou. Maltotrióza vzniká i v tenkom čreve, kde ju rozkladá alfa-amyláza vylučovaná z pankreasu.[4] Maltotrióza je spoločne s maltózou štiepená enzýmom maltázou, čím vzniká glukóza.

Maltotrióza je najkratší oligosacharid, ktorý sa dá klasifikovať ako maltodextrín.[5]

Použitieupraviť | upraviť zdroj

Maltotrióza sa používa ako sladidlo v koláčoch, chlebocha sladkostiach. V porovnaní so sacharózou je 3x menej sladká.[3]

Maltotriózové jednotky spojené α-1,6 glykozidovou väzbou tvoria pullulán,[1][6] biodegradovateľný polymér, ktorý sa používa ako prídavná látka do potravín a na poťahovanie tabliet, napríklad mentoliek.[6]

Referencieupraviť | upraviť zdroj

  1. a b Výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskejrepubliky z 11. februára 2008 č. 04650/2008-OL, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca prídavné látky v potravinách online. Cit. 2022-04-19. Dostupné online.
  2. Rhoades, Rodney and David R. Bell. Medical Physiology: Principles for Clinical Medicine. s.l. : Lippincott Williams & Wilkins, 2009. ISBN 978-0781768528.
  3. a b c Maltotriose online. Biology Articles, Tutorials & Dictionary Online, 2019-10-07, cit. 2022-04-19. Dostupné online. (po anglicky)
  4. Digestion - Carbohydates - University of Maine online. Cit. 2022-04-19. Dostupné online. Archivované 2022-04-26 z originálu. (po anglicky)
  5. Zabiják jménem Maltodextrin online. www.wefood.eu, cit. 2022-04-19. Dostupné online. (po česky)
  6. a b VAN NIEUWENHUIJZEN, E.J.. Aureobasidium. s.l. : Elsevier, 2014. DOI: 10.1016/B978-0-12-384730-0.00017-3. Dostupné online. ISBN 978-0-12-384733-1. DOI:10.1016/b978-0-12-384730-0.00017-3 S. 105–109. (po anglicky)

Zdrojupraviť | upraviť zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Maltotriose na anglickej Wikipédii.

Zdroj:
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

čítajte viac o Maltotrióza





Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

Your browser doesn’t support the object tag.

www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk