A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Laktóza alebo mliečny cukor je disacharid, ktorý tvorí 2-8 % pevných látok v mlieku. Jeho empirický vzorec je C12H22O11 a jeho molekulová hmotnosť je 342,3 g/mol. U dojčených mláďat, ktoré sú kŕmené mliekom, je črevnými klkmi vylučovaný enzým laktáza, ktorý molekulu laktózy rozštiepi na dve podjednotky, ktoré sa ďalej absorbujú.
Zloženie
Laktóza je tvorená z dvoch molekulových podjednotiek, β-D-galaktózy a β-D-glukózy spojených β1-4 glykozidickou väzbou.
Iné projekty
Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Laktóza na českej Wikipédii.
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk