A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Ľuľok baklažánový | |
Vedecká klasifikácia | |
---|---|
Vedecký názov | |
Solanum melongena Linnaeus, 1753 | |
Synonymá | |
Solanum ovigerum Dunal Solanum trongum Poir. | |
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku | |
Ľuľok baklažánový[1] (iné názvy: ľuľok jedlý[2][3], ľuľok baklažán[4], ľuľok vajcoplodý[5][6], baklažán[4][7]; lat. Solanum melongena) je rastlina z čeľade ľuľkovité. Jeho plod, nazývaný baklažán, sa často používa pri varení.
Je blízko príbuzný rajčine a zemiaku. Pochádza z Nepálu, Indie, Bangladéšu, Pakistanu, a Srí Lanky.
Je to trvalá rastlina, pestuje sa celoročne. Rastie do výšky 40 – 150 cm s veľkými a hrubými listami, ktoré sú dlhé 10 – 20 cm a 5 – 10 cm široké. Divé odrody môžu narásť do výšky 225 cm s listami dlhými viac ako 30 cm a viac ako 15 cm širokými. Stonka je často tŕnitá. Kvety majú bielu až fialovú farbu s päťkrídlovým okvetím a žltými tyčinkami. Plod je čierno až fialovej farby, mäsitý a kultivovaný má v priemere cca 10 – 15 cm.
Plod je z botanického hľadiska klasifikovaný ako bobuľa, obsahuje viaceré malé a jemné semená. Plod je jedlý ale je horký, pretože obsahuje nikotínové alkaloidy. Je blízkym príbuzným aj tabaku.
Iné projekty
- Commons ponúka multimediálne súbory na tému Ľuľok baklažánový
Referencie
- ↑ Zoznam vyšších a nižších rastlín Slovenska . Bratislava: Slovenská akadémia vied, . Dostupné online.
- ↑ ŠALING, Samo; IVANOVÁ-ŠALINGOVÁ, Mária; MANÍKOVÁ, Zuzana. Veľký slovník cudzích slov. 2. rev. a dopl. vyd. Veľký Šariš : SAMO-AAMM, 2000. 1328 s. ISBN 80-967524-6-4. S. 143.
- ↑ baklažán. In: Malá slovenská encyklopédia. 1. vyd. Bratislava : Encyklopedický ústav SAV; Goldpress Publishers, 1993. 822 s. ISBN 80-85584-12-3. S. 66.
- ↑ a b baklažán. In: Krátky slovník slovenského jazyka. 4. dopl. a upr. vyd. Bratislava : Veda, 2003. 985 s. Dostupné online. ISBN 80-224-0750-X. S. 58.
- ↑ Prehľad taxónov vyššie rastliny
- ↑ ČSN 46 3150
- ↑ baklažán. In: Encyclopaedia Beliana. 1. vyd. Bratislava : Encyklopedický ústav SAV; Veda, 1999. 696 s. ISBN 80-224-0554-X. Zväzok 1. (A – Belk), s. 548.
Zdroj
Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Eggplant na anglickej Wikipédii.
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk