A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
chren dedinský | |
Vedecká klasifikácia | |
---|---|
Vedecký názov | |
Armoracia rusticana P.G. Gaertn., B. Mey. & Scherb, 1800 | |
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku | |
Chren dedinský[1] (iné názvy: staršie: chren obyčajný[2], v poľnohospodárstve, ľudovo a staršie: chren[3][4][5][6]:212, nesprávne: chren sedliacky; lat. Armoracia rusticana alebo staršie Cochlearia armoracia) je trvalá rastlina z čeľade kapustovité (Brassicaceae).
Rastlina pravdepodobne pochádza z východnej Európy a západnej Ázie, ale v súčasnosti je populárna po celom svete. Dorastá do výšky 1,5 metra[7] a pestuje sa predovšetkým pre svoj veľký biely valcovitý koreň.
Neporušený koreň chrenu dedinského nemá takmer žiadnu arómu. Pri prerezaní alebo strúhaní však enzýmy z poškodených rastlinných buniek rozkladajú glykozid sinigrín[8] za vzniku alyl izotiokyanátu ktorý dráždi oči a dutiny. Strúhaný chren vystavený vzduchu a teplu stmavne, stráca ostrosť a stane sa nepríjemne trpkým, uchováva sa preto zmiešaný s octom.
Dejiny
Chren dedinský sa pestuje už od staroveku. Podľa gréckej mytológie veštica Pýtia povedala Apolónovi, že cena chrenu je váhou zlata.[9] Chren bol známy v Egypte v roku 1500 pred Kr. Grécky botanik Pedanios Dioskurides uvádzal chren pod menom Thlaspi alebo Persicon; nástenné maľby v Pompejách ukazujú rastliny chrenu. Raní renesanční bylinkári Pietro Andrea Mattioli a John Gerard ho uvádzali pod menom Raphanus.[10] Od 12. storočia sa chren pestoval v strednej Európe v kláštorných záhradách.
Nutričné hodnoty
Chren obsahuje draslík, vápnik, horčík a fosfor, rovnako ako prchavé oleje ako horčicový olej (ktorý má antibakteriálne vlastnosti vďaka alyl izotiokyanátu).[11] Čerstvá rastlina obsahuje priemerne 79,31 mg vitamínu C na 100 gramov surového chrenu.[12]
Referencie
- ↑ ČERVENKA, Martin, et al. Slovenské botanické názvoslovie : rastlinná výroba. 1. vyd. Bratislava : Príroda, 1986. 517 s. S. 115.
- ↑ chren. In: Slovník slovenského jazyka. Ed. Štefan Peciar. 1. vyd. Zväzok I a – k. Bratislava : Vydavateľstvo Slovenskej akadémie vied, 1959. 815 s. Dostupné online. S. 578.
- ↑ ČERVENKA, M. et al. Z našej prírody - rastliny... Bratislava: Prírody, 1984. S. 250
- ↑ chren. In: Slovník slovenských nárečí. 1. vyd. Zväzok I A – K. Bratislava : Veda, 1994. 933 s. ISBN 80-224-0183-8.
- ↑ chren. Slovenský náučný slovník. Ed. Pavel Bujnák. Zväzok II E – M. Bratislava; Praha : Litevna, literárne a vedecké nakladateľstvo Vojtech Tilkovský, 1932. 380 s. S. 167.
- ↑ MAJTÁNOVÁ, Marie. Názvy liečivých rastlín v oravskom lekárskom rukopise z roku 1760. Československý terminologický časopis (Bratislava: Vydavateľstvo SAV), 1964, roč. III, čís. 4, s. 203 – 217. Dostupné online .
- ↑ Ursula Stichmann-Marny; Erich Kretzschmar. Przewodnik. Rośliny i Zwierzęta. Varšava : Multico, 1997. ISBN 83-7073-092-2. S. 288.
- ↑ Flóra Slovenska. Ed. Kornélia Goliašová, Helena Šípošová. 1. vyd. Zväzok V/4 : Angiospermophytina, Dicotyledonopsida, Papaverales, Capparales. Bratislava : Veda, 2002. 835 s. ISBN 80-224-0710-0. S. 311 – 312.
- ↑ The Encyclopedia of Healing Foods By Michael T. Murray, Lara Pizzorno
- ↑ J. W. Courter and A. M. Rhodes, "Historical notes on horseradish ", Economic Botany 23.2 (April 1969:156–164).
- ↑ LIN, Chia-Min, Preston, James F, III; Wei, Cheng-I Antibacterial Mechanism of Allyl Isothiocyanate. Journal of Food Protection, Jún 2000, roč. 63. Dostupné online . DOI: 10.1043/0362-028X(2000)063.
- ↑ Rinzler, Carol Ann: "Book of Herbs and Spices", Wordsworth Editions, Ware, England, 1997 (pages 82 – 83), ISBN 1-85326-390-7
Iné projekty
- Commons ponúka multimediálne súbory na tému Chren dedinský
- Wikidruhy ponúkajú informácie na tému Chren dedinský
Externé odkazy
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk