Patizón - Biblioteka.sk

Upozornenie: Prezeranie týchto stránok je určené len pre návštevníkov nad 18 rokov!
Zásady ochrany osobných údajov.
Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, nastavenie reklám a analýzu návštevnosti. OK, súhlasím


Panta Rhei Doprava Zadarmo
...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Patizón
Plod patizón, strakatý kultivar
Rastlina v kvete
Dužina patizónu

Patizón[1][2] (iné názvy: tekvica obyčajná Skupina Patissonina[2], tekvica obyčajná patizónová[1], tekvica patizónová[3]; vedecké názvy pozri nižšie) je taxón (najčastejšie hodnotený ako Skupina, konvarieta alebo varieta) patriaci do druhu tekvica obyčajná (Cucurbita pepo) [4]. Patizón je aj názov plodu tejto rastliny.

Vedecké názvy

V literatúre sa vyskytujú nasledujúce vedecké názvy tohto taxónu:

  • Cucurbita pepo Skupina Patissonina
  • Cucurbita pepo Skupina Scallop
  • Cucurbita pepo “Skupina Petty Pan”
  • Cucurbita pepo subsp. ovifera var. ovifera Skupina Scallop
  • Cucurbita pepo subsp. texana var. ovifera Skupina Scallop
  • Cucurbita pepo convar. patissonina
  • Cucurbita pepo convar. patissonia
  • Cucurbita pepo var. patissonina
  • Cucurbita pepo var. patisson
  • Cucurbita pepo var. clypeata
  • Cucurbita pepo var. melopepo
  • Cucurbita pepo (convar. patissonina) var. radiata
  • Cucurbita pepo gr.-var. patison
  • Cucurbita pepo “Patisson”
  • Cucurbita pepo clypeata
  • Cucurbita pepo clypeiformis
  • Cucurbita pepo radiata
  • Cucurbita pepo polymorpha melopepo
  • Cucurbita melopepo

Zdroje: [5][6][2][7][8][9][10]

Charakteristika [11]11">upraviť | upraviť zdroj

Plod má vždy tvar disku. Množstvo kultivarov sa líši farbou, tvarom aj veľkosťou.

Patizón sa pestuje zo semien siatych čoskoro na jar do vlhkej pôdy. Maju sa prihnojovať najlepšie kompostom, možno aj umelými hnojivami. Vegetačná doba je 70 dní. Je lepšie zbierať plody nedozreté, majú dlhšiu skladovateľnosť.

Dužina je dosť múčna, na priamu konzumáciu sú lepšie dozreté. Možno ich jesť aj so semenami a šupkou. Patizóny sa upravujú mnohými spôsobmi. Varia sa v pare či vo vode, dusia, smažia aj pečú.[12] Patizóny sa môžu tiež nakladať do sladkokyslého nálevu. Veľmi zaujímavou delikatesou sú malé nakladané patizóny.

Referencieupraviť | upraviť zdroj

  1. a b ČERVENKA, Martin, et al. Slovenské botanické názvoslovie : rastlinná výroba. 1. vyd. Bratislava : Príroda, 1986. 517 s. S. 194.
  2. a b c GOLIAŠOVÁ, Kornélia; ŠÍPOŠOVÁ, Helena. Flóra Slovenska. 1. vyd. Bratislava : Veda, 2008. 418 s. ISBN 978-80-224-1002-1. S. 218.
  3. tekvica. In: Všeobecný encyklopedický slovník. Ed. Ivan Paulička. Zväzok S – Ž. Praha : Ottovo nakladatelství, 2002. 1064 s. ISBN 80-7181-768-6. S. 504.
  4. Pozri zdroje uvedené nižšie v kapitole Vedecké názvy
  5. HANELT, P., Institute of Plant Genetics and Crop Plant Research (eds.). Mansfeld's Encyclopedia of Agricultural and Horticultural Crops (Except Ornamentals) 1. Berlin: Springer Verlag, 2001. ISBN 978-3-540-41017-1. S. 1550-1551
  6. M.M.P.N.D. - Sorting Cucurbita names online. plantnames.unimelb.edu.au, cit. 2019-08-05. Dostupné online.
  7. DANIHELKA, J. Checklist of vascular plants of the Czech Republic. In: Preslia 84: 647-811, 2012 s. 700
  8. Méně známé druhy zeleniny online. web2.mendelu.cz, cit. 2019-08-05. Dostupné online.
  9. Taxon: Cucurbita pepo L. subsp. ovifera (L.) D. S. Decker var. ovifera (L.) Harz online. npgsweb.ars-grin.gov, cit. 2019-08-05. Dostupné online.
  10. Kürbissorten und Zucchinisorten aus aller Welt – über 2000 Sorten online. ethno-botanik.org, cit. 2019-08-05. Dostupné online.
  11. Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Patizon na českej Wikipédii.
  12. Kuchařské suroviny a přísady – Pocket Encyklopedia of Cooks Ingredients. s.l. : s.n., 1996. ISBN 80-85871-93-9. Kapitola Tykvovité, s. 23.


Externé odkazyupraviť | upraviť zdroj

  • Patizón na stránkach Mendelovej univerzity v Brne
Zdroj:
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Zdroj: Wikipedia.org - čítajte viac o Patizón





Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

Your browser doesn’t support the object tag.

www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk