A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Treonín | |
Všeobecné vlastnosti | |
Sumárny vzorec | C4H9NO3 |
Systematický názov | Kyselina 2-amino-3-hydroxybutánová |
Fyzikálne vlastnosti | |
Molárna hmotnosť | 119,120 g/mol |
pKA | 2,63 (karboxyl), 10,43 (amino) |
Ďalšie informácie | |
Číslo CAS | L: 72-19-5 D/L: 80-68-2 |
Pokiaľ je to možné a bežné, používame jednotky sústavy SI. Ak nie je hore uvedené inak, údaje sú za normálnych podmienok. | |
Treonín (skratka Thr alebo T[1]) je esenciálna glukoplastická aminokyselina, jej L-forma je aminokyselina biogénna, jedna zo základných stavebných zložiek proteínov. Treonín je polárna aminokyselina s dvoma chirálnymi uhlíkmi.
Počas proteosyntézy je kódovaná tripletmi ACU, ACA, ACC a ACG. Treonín je súčasťou bielkovín a často podlieha potranslačným modifikáciám, vo fosfoproteínoch je jeho hydroxylová skupina fosforylovaná zvyškom kyseliny fosforečnej, v O-glykoproteínoch je na jeho postranný reťazec naviazaný reťazec oligosacharidov.
Biosyntéza
Pre živočíchy je treonín esenciálnou aminokyselinou, ktorú musia prijímať v potrave. Mikroorganizmy a rastliny syntetizujú treonín z kyseliny asparagovej, cez α-aspartyl-semialdehyd a homoserín. Fosforyláciou homoserínu vznikne fosfohomoserín, ktorý je následne hydrolyzovaný a pri tomto procese je k uhlíkovej kostre pripojená OH skupina.
Treonín v potrave
Treonín je súčasťou rastlinných aj živočíšnych bielkovín – vyskytuje sa v mäse, vajciach, mliečnych výrobkoch aj strukovinách.
Degradácia
Treonín je štiepený na acetaldehyd a glycín. Glycín môže byť ďalej premenený na pyruvát, ktorý je substrátom pre glukoneogenézu. Treonín je preto radený medzi glukoplastické aminokyseliny.
Referencie
- ↑ Nomenclature and Symbolism for Amino Acids and Peptides . iupac.qmul.ac.uk, . Dostupné online.
Iné projekty
- Commons ponúka multimediálne súbory na tému Treonín
Zdroj
Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Threonin na českej Wikipédii.
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk