A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Parenica je tradičný slovenský polomäkký, nezrejúci, stredne tučný, parený ovčí syr s veľmi jemnou chuťou. Charakteristická je i svojím tvarom stočenej stuhy, typické slimákovito vinuté rolky obvykle vážia okolo 100 gramov[1]. Má podobne ako oštiepok smotanovo až syrovo žltú farbu, povrch je po údení zlatožltý až žltohnedý. Slovenská parenica je chránené obchodné meno pod chráneným zemepisným označením EÚ.
Druhy pareníc
- údené
- neúdené
- ochutené
Výroba pareníc
Parenica je jemný ovčí syr, vyrobený z kysnutého ovčieho hrudkového syra. Postup pri výrobe pareníc:
- ovčí syr sa nechá vykysnúť, pri teplote 20 – 25 °C vykysne za 24 – 40 hodín a tým sa stane za tepla tvárlivým,
- syrenina sa krája na tenké pásiky, ktoré sa miesia v miske s teplou vodou (63 – 65 °C),
- vymiesené kúsky sa stlačia do kusu, ktorý sa v dlani stlačí, postupne sa vyťahuje a po vytiahnutí sa skladá (vyťahovanie a skladanie sa 2 – 3-krát opakuje),
- poskladaný pás sa vytiahne do žliabku formovacej dosky a vyformuje sa,
- po vyformovaní sa pás vloží na 3 – 5 minút do slaného roztoku,
- vysolený pás sa preloží na polovicu a z oboch koncov sa zvinie do tvaru plného S,
- po previazaní syrovým povrázkom sa suší, utiera a mierne priúdi v studenom dyme.
Zloženie pareníc
Parenica obsahuje asi 53 % sušiny, 20 – 25 % tuku v sušine, 22 – 25 % bielkovín a asi 4,5 % popolovín.
Chyby pri výrobe pareníc
Najväčšou chybou tohto druhu syra je jeho krátka trvanlivosť (parenice kysnú a plesnivejú). Táto chyba je zväčša spôsobená nesprávnym údením, obzvlášť dlhším údením v teplom dyme. Správny spôsob výroby pareníc spočíva v rýchlejšom vysušení na povrchu a následnom silnejšom priúdení syra v prúdiacom chladnom dyme.
Referencie
- ↑ OKRAM, Julion. Modern varieties of a traditional parenica steamcheese . . Dostupné online.
Zdroje
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Čierny cesnak
Ďumbier (korenie)
Ľubovnianka (minerálna voda)
Ľutenica
Šúľance
Šľahačka (jedlo)
Šafran siaty
Šampanské
Škorica
Špáradlo
Špageta
Špagety
Žemľovka
Žervé
Židovská kuchyňa
Aníz (korenina)
Ano, šéfe!
Aperitív
Arašidové chrumky
Badián (korenie)
Biela čokoláda
Bosniak (pečivo)
Bravčové mäso
Brie (syr)
Bromatológia
Bruschetta
Bryndzová nátierka
Bryndzové halušky
Caffellatte
Camembert
Cesto
Cestovina
Chalva
Chlorid sodný
Curuba
Dezert
Držková polievka
Dulce de leche
Dvojslivka
Eidamský syr
Európska vegetariánska únia
Fašírka
Frutariánstvo
Gastronómia
Gouda (syr)
Grécky jogurt
Gyros
Halušky
Hamburger
Horčica (potravina)
Hrach
Hrach siaty
Hrniec
Instantná káva
Japonská kuchyňa
Jogurt
Kašrut
Kakao
Kapustnica
Kapustové halušky
Karí
Kaviár
Kebab
Kentucky Fried Chicken
Klinčekovec voňavý
Klobása
Koláč
Korenie
Kuchárske umenie
Kukuričné lupienky
Kukurica
Kumkvat
Kvások
Kyseľ (ruský pokrm)
Liatinový hrniec
Liptauer
Loj
Múka
Mangostána (ovocie)
Marlenka
Mascarpone
Maslo
McDonald's
Mitická
Moccacino
Motel
Mozzarella
Mrvenička
Muškátový kvet
Nugát
Oštiepok
Ocot
Oliva (plod)
Omáčka
Oscypek
Ovocie
Párok v rožku
Palina dračia
Paprika ročná
Parenica
Parmezán
Parve
Perník
Piškóta
Pirohy
Pizza quattro formaggi
Pochutina
Podpecník
Polievka
Pomaranč
Potravina
Provensalská zmes
Puding
Rámen
Rýchle občerstvenie
Rambután (ovocie)
Rasca (korenie)
Repa obyčajná
Rezeň
Riad (jedlá)
Rožok (druh pečiva)
Sacherova torta
Segedínsky guláš
Seitan
Slovenský zväz kuchárov a cukrárov
Someliér
Srvátka
Sterilizácia (potravinárstvo)
Strukovina
Suflé
Surimi
Suvlaki
Syr
Tanier
Tarhoňa
Tatárska omáčka
Teľacie mäso
Tempe
Tepelná úprava potravín
Tiramisu
Tlakový hrniec
Tofu
Tortilla de patatas
Tostones
Tvaroh
Umývanie riadu
Utopenec
Varené víno
Vavrín pravý
Vegánstvo
Viedenský rezeň
Wasabi
Zelenina
Zeler
Zemiakové hranolčeky
Zemiakové lupienky
Zmrzlinový pohár
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk