Pecorino - Biblioteka.sk

Upozornenie: Prezeranie týchto stránok je určené len pre návštevníkov nad 18 rokov!
Zásady ochrany osobných údajov.
Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, nastavenie reklám a analýzu návštevnosti. OK, súhlasím


Panta Rhei Doprava Zadarmo
...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Pecorino
Pecorino
Pecorino di Filiano.jpg

Krajina pôvoduTaliansko
Mliekoovčie
Typtvrdý

Pecorino (rímsky dialekt Pecorinu) je typický tvrdý taliansky syr vyrábaný z ovčieho mlieka. Názov Pecorino vychádza z talianskeho slova pecora, ktoré znamená ovca, a je chránený v [1]

Syr má smotanovú až syrovo-svetložltú farbu. Pecorino s dlhším zrením má vytvorenú kôrku syrovo-žltej farby rôznej hrúbky v závislosti na dĺžke zrenia. Chuť syra je slaná, výrazne pikantná.

Výroba syra je známa viac ako 2 000 rokov, opísali ju už Varro a Plínius Starší.[2]

Varianty

Syr Pecorino existuje v štyroch variantoch spracovávaných typicky pre oblasť pôvodu:

Referencie

  1. http://ec.europa.eu/agriculture/quality/door/list.html?&recordStart=0&filter.dossierNumber=&filter.comboName=pecorino&filterMin.milestone__mask=&filterMin.milestone=&filterMax.milestone__mask=&filterMax.milestone=&filter.country=IT&filter.category=&filter.type=PDO&filter.status=
  2. Pecorino Toscano Consortium for the Protection of Tuscan Pecorino (in Italian)
  3. http://www.10q.it/prodottoDO.php?id_prodotto=163&lang=e
  4. http://www.consorziopecorinosiciliano.it/
  5. http://www.sardegnaagricoltura.it/index.php?xsl=443&s=45306&v=2&c=3592
  6. http://www.formaggio.it/formaggio/pecorino-toscano-d-o-p/

Pozri aj

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Pecorino
  • Spolupracuj na Wikislovníku Wikislovník ponúka heslo Pecorino
Zdroj:
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Zdroj: Wikipedia.org - čítajte viac o Pecorino





Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

Your browser doesn’t support the object tag.

www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk