A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Pecorino | |
| |
Krajina pôvodu | Taliansko |
---|---|
Mlieko | ovčie |
Typ | tvrdý |
Pecorino (rímsky dialekt Pecorinu) je typický tvrdý taliansky syr vyrábaný z ovčieho mlieka. Názov Pecorino vychádza z talianskeho slova pecora, ktoré znamená ovca, a je chránený v EÚ[1]
Syr má smotanovú až syrovo-svetložltú farbu. Pecorino s dlhším zrením má vytvorenú kôrku syrovo-žltej farby rôznej hrúbky v závislosti na dĺžke zrenia. Chuť syra je slaná, výrazne pikantná.
Výroba syra je známa viac ako 2 000 rokov, opísali ju už Varro a Plínius Starší.[2]
Varianty
Syr Pecorino existuje v štyroch variantoch spracovávaných typicky pre oblasť pôvodu:
- Pecorino di Filiano, pôvod Basilicata[3]
- Pecorino Siciliano alebo aj Pecorino Romano (označenie používané hlavne mimo Taliansko), pôvod Sicília[4]
- Pecorino Sardo, pôvod Sardínia[5]
- Pecorino Toscano, pôvod Toskánsko[6]
Referencie
- ↑ http://ec.europa.eu/agriculture/quality/door/list.html?&recordStart=0&filter.dossierNumber=&filter.comboName=pecorino&filterMin.milestone__mask=&filterMin.milestone=&filterMax.milestone__mask=&filterMax.milestone=&filter.country=IT&filter.category=&filter.type=PDO&filter.status=
- ↑ Pecorino Toscano Consortium for the Protection of Tuscan Pecorino (in Italian)
- ↑ http://www.10q.it/prodottoDO.php?id_prodotto=163&lang=e
- ↑ http://www.consorziopecorinosiciliano.it/
- ↑ http://www.sardegnaagricoltura.it/index.php?xsl=443&s=45306&v=2&c=3592
- ↑ http://www.formaggio.it/formaggio/pecorino-toscano-d-o-p/
Pozri aj
Iné projekty
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk