A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Arabinóza | |
Všeobecné vlastnosti | |
Sumárny vzorec | C5H10O5 |
Fyzikálne vlastnosti | |
Molárna hmotnosť | 150,13 g/mol |
Ďalšie informácie | |
Číslo CAS | 147-81-9 10323-20-3 (D) 5328-37-0 (L) |
Pokiaľ je to možné a bežné, používame jednotky sústavy SI. Ak nie je hore uvedené inak, údaje sú za normálnych podmienok. | |
Arabinóza je aldopentóza, teda monosacharid s piatimi uhlíkovými atómami a aldehydovou funkčnou skupinou.
Väčšina sacharidov sa v prírode nachádza takmer výhradne v podobe D- enantioméru, ktorý je štruktúrne analogický D-glyceraldehydu. Arabinóza je však v prírode bežnejšia v podobe L-arabinózy oproti D-arabinóze a vystupuje ako súčasť biopolymérov ako sú hemicelulóza a pektín.[1]
L-Arabinózový operón, známy ako araBAD operón, riadi katabolizmus arabinózy u E. coli a je dynamicky aktivovaný arabinózou a neprítomnosťou glukózy.[2]
Klasickou metódou organickej syntézy arabinózy z glukózy je Wohlova degradácia.[3]
D-Arabinóza môže v cyklickej forme existovať v jednej zo štyroch foriem:
Etymológia
Arabinóza je pomenovaná podľa arabskej gumy, z ktorej bola prvýkrát izolovaná.[4]
Použitie v biológii
V syntetickej biológii je arabinóza často používaná ako jednosmerný alebo reverzibilný switch na expresiu proteínov, ktoré sú riadené promótorom Pbad u E. coli. Tento switch môže byť negovaný prítomnosťou glukózy alebo vypnutý pridaním glukózy do média, čo je forma katabolitovej represie.[5]
Niektoré organické skúšky overujú prítomnosť arabinózy, čo môže naznačiť premnoženie črevných kvasiniek, napr. Candida albicans alebo iných druhov kvasiniek či húb.[chýba zdroj
Použitie v potravinárstve
Pôvodne bola arabinóza používaná ako sladidlo, avšak je to i inhibítor sacharázy, enzýmu, ktorý v tenkom čreve rozkladá sacharózu na glukózu a fruktózu.[6]
Referencie
- ↑ HOLTZAPPLE, M.T.. HEMICELLULOSES. : , 2003. ISBN 9780122270550. DOI:10.1016/B0-12-227055-X/00589-7 S. 3060–3071.
- ↑ WATSON, James. Molecular Biology of the Gene. : , 2003. S. 503.
- ↑ Organic Syntheses Procedure . www.orgsyn.org, . Dostupné online. (po anglicky)
- ↑ Merriam Webster Dictionary
- ↑ Tight regulation, modulation, and high-level expression by vectors containing the arabinose PBAD promoter.. J. Bacteriol., July 1995, s. 4121–30. DOI: 10.1128/jb.177.14.4121-4130.1995. PMID 7608087.
- ↑ KROG-MIKKELSEN, Inger; HELS, Ole; TETENS, Inge. The effects of L-arabinose on intestinal sucrase activity: dose-response studies in vitro and in humans. The American Journal of Clinical Nutrition, 2011-08-01, s. 472–478. ISSN 1938-3207. DOI: 10.3945/ajcn.111.014225. PMID 21677059.
Zdroj
Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Arabinose na anglickej Wikipédii.
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk