A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Serín | |
Všeobecné vlastnosti | |
Sumárny vzorec | C3H7NO3 |
Systematický názov | Kyselina 2-amino-3-hydroxypropánová |
Fyzikálne vlastnosti | |
Molárna hmotnosť | 105/093 g/mol |
pKA | 2,21 (karboxyl), 9.15 (amino) |
Ďalšie informácie | |
Číslo CAS | L: 56-45-1 D/L: 302-84-1 |
Pokiaľ je to možné a bežné, používame jednotky sústavy SI. Ak nie je hore uvedené inak, údaje sú za normálnych podmienok. | |
Serín (skratka Ser alebo S[1]) je neesenciálna, glukoplastická aminokyselina, jej L-forma je aminokyselina biogénna, jedna zo základných stavebných zložiek proteínov. Je polárna, teda hydrofilná.
Počas proteosyntézy je kódovaná tripletmi UCU, UCC, UCA, UCG, AGU a AGC. Je bežnou a dôležitou súčasťou mnohých bielkovín, vo fosfoproteínoch je jeho OH skupina esterifikovaná zvyškom kyseliny fosforečnej, v O-glykoproteínoch je to serín, na ktorého bočný reťazec je naviazaný reťazec oligosacharidov. Serín je hlavnou zložkou štruktúrnej bielkoviny fibroínu, ktorá tvorí vlákna hodvábu. Z hodvábu bol tiež po prvýkrát izolovaný a pomenovaný podľa latinského mena pre hodváb, sericum.
Serín tvorí aktívne miesto enzýmov, predovšetkým tzv. serínových proteáz, ako je trypsín či chymotrypsín, a cholínesteráz. Často sa vyskytuje v katalytických triádach.
V metabolických dráhach sa serín uplatňuje ako substrát pri biosyntéze purínov a pyrimidínov, je prekurzorom syntézy glycínu, cysteínu a folátu.
Biosyntéza
Serín je neesenciálna aminokyselina a v živočíšnom tele je ľahko syntetizovaný z intermediátu glykolýzy, D-3-fosfoglycerátu. α-hydroxyskupina je najprv oxidovaná na oxoskupinu, ďalej je transamináciou vytvorený fosfoserín, ktorý je defosforylovaný na serín.
Degradácia
V pečeni väčšiny stavovcov vrátane človeka je serín degradovaný na glycín a H4folát. Táto reakcia je zvratná. Glycín môže byť ďalej premenený na pyruvát, ktorý je substrátom pre glukoneogenézu. Serín je preto radený medzi glukoplastické aminokyseliny.
Referencie
- ↑ Nomenclature and Symbolism for Amino Acids and Peptides . iupac.qmul.ac.uk, . Dostupné online.
Iné projekty
- Commons ponúka multimediálne súbory na tému Serín
Zdroj
Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Serin na českej Wikipédii.
Literatúra
- MURRAY, Robert K., et al. Harperova biochemie. Z angl. 23. vyd. přel. Lenka Fialová et. al. 4. vyd. v Česku. Praha: H & H, 2002. ix, 872 s. ISBN 80-7319-013-3.
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Β-leucín
2-amino-3-karboxymukonátsemialdehyd
2-aminomukonát-6-semialdehyd
3-hydroxykynurenín
Alanín
Aminokyselina
Arginín
Asparagín
Beta-alanín
Citrulín
Cystín
Cystationín
Cysteín
Dehydroalanín
Diftamid
Esenciálna aminokyselina
Etionín
Fenylalanín
Glukogénna aminokyselina
Glutamát-5-semialdehyd
Glutamín
Glycín
Homoserín
Izoleucín
Karnozín
Ketogénna aminokyselina
Kynurenín
Kyselina 2-aminomukónová
Kyselina 3-aminoizobutyrová
Kyselina 3-hydroxyantranilová
Kyselina asparágová
Kyselina cysteínsulfínová
Kyselina diaminopimelová
Kyselina gama-aminomaslová
Kyselina glutámová
Kyselina hipurová
Kyselina izoasparágová
Kyselina metylhipurová
Kyselina pyroglutámová
L-aspartát-4-semialdehyd
Lantionín
Leucín
Lyzín
Metionín
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk