Grapefruit - Biblioteka.sk

Upozornenie: Prezeranie týchto stránok je určené len pre návštevníkov nad 18 rokov!
Zásady ochrany osobných údajov.
Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, nastavenie reklám a analýzu návštevnosti. OK, súhlasím


Panta Rhei Doprava Zadarmo
...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Grapefruit
Grapefruit

Grapefruit alebo hovorovo grep[1] je plod citrónovníka rajského (lat. Citrus paradisi).

História

Grapefruit bol prvýkrát objavený na ostrove Barbados v Karibskom mori, odkiaľ bol odvezený do Ameriky. Ide o kríženca jamajskej odrody pomaranča (Citrus sinensis) a indonézskeho pomela (C. maxima). Grep sa potom pestoval ako okrasná rastlina, ako ovocie je však populárny až od 19. storočia. Dnes poznáme štyri farebné formy: biely, žltý, ružový a červený.

Opis

Grapefruity zvyčajne rastú do výšky 5-6 metrov, zriedkavo až 13-15 m. Listy sú tmavo zelené, dlhé až 150 mm, úzke a neopadávajú. Kvety majú 5 okvetných lístkov a sú veľké asi 5 cm. Plod - grapefruit - má žltú šupku (exokarp) a v priemere má 10-15 cm. Vnútorná dužina je delená na oddiely, jej farba je premenlivá, od bielej a ružovej až k červenej. Líšia sa aj sladkosťou. Grapefruitový strom ročne rodí až 700 kusov grepu. Pestuje sa v Brazílii, Izraeli, Texase, Kalifornii, na Floride alebo aj v Turecku a v Španielsku.

Zdravie

Grapefruit obsahuje vysoké množstvo vitamínu C, B1 a K, samotný plod je nabitý blahodárne pôsobiacimi prírodnými flavonoidmi. Grep zvyšuje obranyschopnosť organizmu, zlepšuje krvný obeh, znižuje hladinu cholesterolu v krvi a jeho častá konzumácia znižuje riziko rakoviny pľúc a žalúdka. Horká chuť grapefruitu zvádza na použitie cukru, ale toto spojenie nie je príliš vhodné, pretože grapefruit s cukrom v žalúdku kvasí.

Priemerný obsah látok a minerálov

Tabuľka udáva dlhodobo priemerný obsah živín, prvkov, vitamínov a ďalších nutričných parametrov zistených v čerstvých plodoch grapefruitu.[2]

Zložka Jednotka Priemerný obsah Prvok Priemerný obsah (mg / 100 g) Zložka Priemerný obsah (mg / 100g)
Voda g / 100 g 89,0 Na 3 vitamín C 36
Bielkoviny g / 100 g 0,8 K 200 vitamín D 0
Tuky g / 100 g 0,1 Ca 23 vitamín E 0,19
Cukry g / 100 g 6,8 Mg 9 vitamín B6 0,03
Celkový dusík g / 100 g 0,13 P 20 vitamín B12 0
Vláknina g / 100 g 1,3 Fe 0,1 karotén 0,017
Mastné kyseliny g / 100 g stopy Cu 0,02 tiamín 0,05
Cholesterol g / 100 g 0 Zn stopy riboflavín 0,02
Energie kJ / 100 g 126 Mn stopy niacín 0,3

Referencie

  1. grep. In: Krátky slovník slovenského jazyka. 4. dopl. a upr. vyd. Bratislava : Veda, 2003. 985 s. Dostupné online. ISBN 80-224-0750-X. S. 176.
  2. McCance a Widdowson's:The Composition of Foods, 6. Summary edition, Royal Society of Chemistry Cambridge a Food Standard Agency, 2008, ISBN 978-0-85404-428-3

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Grapefruit

Zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Grapefruit na českej Wikipédii.

Zdroj:
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Zdroj: Wikipedia.org - čítajte viac o Grapefruit





Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

Your browser doesn’t support the object tag.

www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk