Včelí peľ - Biblioteka.sk

Upozornenie: Prezeranie týchto stránok je určené len pre návštevníkov nad 18 rokov!
Zásady ochrany osobných údajov.
Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, nastavenie reklám a analýzu návštevnosti. OK, súhlasím


Panta Rhei Doprava Zadarmo
...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Včelí peľ
Peľ na tyčinke tulipánu
Spracovaný včelí obnôžkový peľ

Včelí peľ sú peľové zrná vyšších rastlín, zbierané, spracované a uložené včelami do buniek plástov, určených k výžive včelstva.

Včela po prílete na kvet striasa peľ z peľnice prudkými pohybmi, z chĺpkov ho posúva do peľového košíčka na zadných nohách, pričom ho formuje výlučkami žliaz a nektárom do tzv. peľových obnôžok; keď sú košíčky plné, odlieta. Včela medonosná dokáže uniesť cca 40 mg peľu. Po prílete do úľa odovzdávajú včely - lietavky obnôžky včelám - mladuškám, alebo je tento obnôžkový peľ zbieraný včelárom prostredníctvom tzv. peľochytov, ktoré umiestnil do letáča úľa. Potom je peľ sušený a uskladnený, keď však obnôžky príjmu včely - mladušky, vrstvia ich následne do buniek plástov v úli a po ich naplnení zalejú vrstvičkou medu. V bunkách potom prebieha fermentácia, ktorou je obnôžkový peľ konzervovaný a pripravený na výživu včelstva. Tento peľ sa nazýva aj úľový peľ, fermentovaný peľ, perga, alebo včelí chlieb. Oba druhy peľu majú zmenené zloženie i vlastnosti oproti natívnemu peľu a spoločne sa nazývajú včelí peľ.

Sušený obnôžkový peľ nielen vyzerá, ale aj chutí ako cukrárenský posyp, má príjemnú bylinnú vôňu a sladkastú chuť.

Zloženie

  • Úľový peľ: bielkoviny (22%), tuky (2%), cukry (35%), popol (3%), pH (4,3), enzýmy, zvýšený obsah vitamínov, organických kyselín, nukleové kyseliny, minerály, baktérie, huby, farbivá.

Význam

Včelí peľ uplatňujeme najmä v praktickom včelárstve na podnecovaciu znášku včelstva, ako výživový prostriedok, v apiterapii, na kozmetické účely.

  • Liečebné využitie: Včelí peľ má presne stanovené dávkovanie. Využíva sa na zlepšenie chuti do jedla, na rekonvalescenciu po diétach a rapídnom úbytku hmotnosti (aj mentálna anorexia). Spomaľuje proces starnutia, používa sa na zvýšenie imunity, má antibiotické účinky, pomáha pri chorobách pečene, čriev, pri problémoch prostaty, klimakterických ťažkostiach, chudokrvnosti, pri ochoreniach štítnej žľazy, pozitívne vplýva na psychiku, duševnú kondíciu, podporuje pamäť a nervovú činnosť.

Zdroj

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Včelí peľ

Externé odkazy

Zdroj:
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Zdroj: Wikipedia.org - čítajte viac o Včelí peľ





Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

Your browser doesn’t support the object tag.

www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk