A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Tomuto článku alebo sekcii chýbajú odkazy na spoľahlivé zdroje, môže preto obsahovať informácie, ktoré je potrebné ešte overiť. Pomôžte Wikipédii a doplňte do článku citácie, odkazy na spoľahlivé zdroje. |
Vitamín je organická zlúčenina, ktorú organizmus prijíma vo veľmi malých (stopových) množstvách. Ľudské telo ich potrebuje na svoju existenciu, no nedokáže si ich spravidla samé syntetizovať a musí ich teda získavať v potrave.
Spolu s bielkovinami, tukmi a sacharidmi patrí k základným zložkám ľudskej potravy.
V ľudskom organizme majú vitamíny funkciu katalyzátorov biochemických reakcií. Podieľajú sa na metabolizme bielkovín, tukov a cukrov. Existuje 13 základných typov vitamínov. Ľudský organizmus si, až na niektoré výnimky, nedokáže vitamíny sám vyrobiť a preto ich musí získavať prostredníctvom stravy.
Pri nedostatku vitamínov (hypovitaminóze) sa môžu objavovať poruchy funkcií organizmu alebo aj veľmi vážne ochorenia. Prebytku niektorých vitamínov (hypervitaminóze) sa organizmus dokáže zbaviť a pokiaľ prestane vitamín prijímať, organizmus z tela nadbytočné množstvo vylúči. Pri niektorých ďalších to však nefunguje – najcharakteristickejší je v tomto vitamín A, pri ktorom existujú prípady smrteľných otráv alebo prípady s doživotnými následkami. Vitamíny sú nevyhnutné pre udržanie mnohých telesných funkcií a sú schopné udržiavať a posilňovať imunitné reakcie.
vitamíny | rozpustné v | choroba z nedostatku | symptómy predávkovania | zdroje z potravín |
---|---|---|---|---|
A | tuk | Nočná slepota, hyperkeratóza a keratomalácia | Hypervitaminóza A | živočíšneho pôvodu ako vitamín A / all-trans-Retinol: Ryby všeobecne, pečeň a mliečne výrobky;
rastlinného pôvodu ako provitamín A / all-trans-beta-karotén: pomaranč, zrelé žlté ovocie, listová zelenina, mrkva, tekvica, tekvica, špenát |
B1 | voda | Beriberiho, Wernicke-Korsakoffov syndróm | Ospalosť a svalová relaxácia | Bravčové mäso, celozrnné obilniny, hnedá ryža, zelenina, zemiaky, pečeň, vajcia |
B2 | voda | Ariboflavinóza, glositída, uhlová stomatitída | Mliečne výrobky, banány, zelené fazuľky, špargľa | |
B3 | voda | Pellagra | Poškodenie pečene (dávky > 2 g/deň) a iné problémy | Mäso, ryby, vajcia, veľa zeleniny, huby, orechy |
B5 | voda | Paresthesia | Hnačka; prípadne nevoľnosť a pálenie záhy. | Mäso, brokolica, avokádo |
B6 | voda | Anémia, periférna neuropatia | Porucha propriocepcie, poškodenie nervov (dávky > 100 mg/deň) | Mäso, zelenina, orechy, banány |
B7 | voda | Dermatitída, enteritída | Surový vaječný žĺtok, pečeň, arašidy, listová zelená zelenina | |
B9 | voda | Megaloblastická anémia a nedostatok počas tehotenstva sú spojené s vrodenými chybami, ako sú defekty neurálnej trubice | Môže maskovať príznaky nedostatku vitamínu B12; iné efekty. | Listová zelenina, cestoviny, chlieb, obilniny, pečeň |
B12 | voda | Anémia z nedostatku vitamínu B12 | Mäso, hydina, ryby, vajcia, mlieko | |
C | voda | skorbut | Bolesť žalúdka, hnačka a plynatosť. | Veľa ovocia a zeleniny, pečeň |
D | tuk | Rachitída a osteomalácia | Hypervitaminóza D | Vajcia, pečeň, niektoré druhy rýb, ako sú sardinky, niektoré druhy húb, ako napríklad shiitake |
E | tuk | Nedostatok je veľmi zriedkavý; mierna hemolytická anémia u novorodencov | Možný zvýšený výskyt kongestívneho zlyhania srdca. | Veľa ovocia a zeleniny, orechov a semien a olejov zo semien |
K | tuk | Krvácavá diatéza | Znížený antikoagulačný účinok warfarínu | Zelená listová zelenina, ako je špenát; žĺtky; pečeň |
Vitamíny rozpustné v tukoch
Vitamíny rozpustné vo vode
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk