Smotana - Biblioteka.sk

Upozornenie: Prezeranie týchto stránok je určené len pre návštevníkov nad 18 rokov!
Zásady ochrany osobných údajov.
Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, nastavenie reklám a analýzu návštevnosti. OK, súhlasím


Panta Rhei Doprava Zadarmo
...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Smotana
Smotana
Smotana do kávy
Ovocie so šľahačkou a hnedým cukrom

Smotana je výrobok z mlieka s vysokým obsahom tuku. Smotana môže byť určená na priamu spotrebu alebo je surovinou na výrobu masla alebo iných výrobkov. Smotana je časť mlieka, ktorá obsahuje najviac tuku, a zráža sa na jeho povrchu. Získava sa zbieraním, alebo odstreďovaním.

Druhy smotany:

  • sladká - min.12% tuku
  • kyslá - min. 18% (mliečne kvasenie)
  • na šľahanie - min. 30-33% tuku (šľahačka)
  • vysokokyslá smotana - min.40% tuku

Požiadavky na priemyselný postup výroby smotany a jej kvalitatívne ukazovatele upravuje norma STN 57 0660.

Šľahačková smotana (30 - 33% tuku)

Zo smotany na šlahanie sa vyrába šlahačka, alebo sa používa aj na varenie. Na výrobu základnej šlahačky je potrebná pol litra šlahačky a jeden vanilínový cukor. Spolu tieto dve suroviny zmiešame. Má vyšší obsah tuku.

Kyslá smotana (18% tuku)

V praktickom živote sa používa kyslá smotana najviac na varenie. Používa sa napríklad pri výrobe sviečkovice - veľmi známeho jedla z hovädzieho mäsa. Smotana sa používa na omáčku. Má priemerný obsah tukov.

Sladká smotana (12% tuku)

Aj tento druh smotany sa používa na varenie a pečenie. Má veľmi nízky obsah tukov.

Vysokokyslá smotana (40% tuku)

Vysokokyslá smotana, ako vidíme v názve má vysoký obsah tuku a to niekedy viac než 40%.

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Smotana
  • Spolupracuj na Wikislovníku Wikislovník ponúka heslo Smotana
Zdroj:
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Zdroj: Wikipedia.org - čítajte viac o Smotana





Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

Your browser doesn’t support the object tag.

www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk