upraviť | upraviť zdroj " /> Maslo - Biblioteka.sk

Upozornenie: Prezeranie týchto stránok je určené len pre návštevníkov nad 18 rokov!
Zásady ochrany osobných údajov.
Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, nastavenie reklám a analýzu návštevnosti. OK, súhlasím


Panta Rhei Doprava Zadarmo
...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Maslo
Symbol rozcestia O iných významoch výrazu Maslo pozri Maslo (rozlišovacia stránka).
Maslo.
Drevená socha "Stará žena s maselnicou", Fałków, powiat konecki, Poľsko

Maslo je výrobok z mlieka zložený z mliečneho tuku, vody a netukov.

Definícia [1]1">upraviť | upraviť zdroj

Presná definícia znie: potravinársky výrobok vo forme tuhej, tvárnej emulzie v zásade typu voda v oleji, získanej výlučne z mlieka a/alebo určitých mliečnych výrobkov, v ktorých predstavuje tuk hlavnú hodnotovú zložku (môžu sa však pridať aj iné látky potrebné na ich výrobu, za predpokladu, že tieto látky sa nepoužijú za účelom nahradenia, či už úplne alebo sčasti, akýchkoľvek mliečnych komponentov), pričom v tomto výrobku musí byť:

  • a) v užšom zmysle: množstvo mliečneho tuku 80 % - 90 %, maximálne množstvo vody 16 % a maximálne množstvo sušiny z odtučneného mlieka 2 %
  • b) v širšom zmysle:
    • množstvo mliečneho tuku, vody a sušiny z odtučneného mlieka ako v bode a, alebo
    • množstvo mliečneho tuku 60 - 62 % (potom hovoríme o tzv. masle s trojštvrtinovým množstvom tuku), alebo
    • množstvo mliečneho tuku 39 - 41 % (potom hovoríme o tzv. masle s polovičným množstvom tuku)

Ak je vo výrobku s vyššie uvedenou definíciou množstvo mliečneho tuku iné než 80 - 90 % alebo 60 - 62 % alebo 39 - 41 %, nazýva sa mliečna nátierka.

Druhyupraviť | upraviť zdroj

Druhy masla:

  • výberové maslo
  • čerstvé maslo
  • nízkoenergetické maslo
  • stolové maslo

Výrobaupraviť | upraviť zdroj

Maslo sa vyrába zo sladkej, polokyslej a kyslej smotany. Postup priemyselnej výroby masla a požiadavky na jeho kvalitu upravuje STN 58 0310.

Referencieupraviť | upraviť zdroj

  1. 1 NARIADENIE RADY (ES) č. 2991/94 z 5. decembra 1994, ktorým sa stanovujú normy pre roztierateľné tuky

Iné projektyupraviť | upraviť zdroj

  • Spolupracuj na Wikicitátoch Wikicitáty ponúkajú citáty od alebo o Maslo
  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Maslo
  • Spolupracuj na Wikislovníku Wikislovník ponúka heslo Maslo
Zdroj:
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Zdroj: Wikipedia.org - čítajte viac o Maslo





Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

Your browser doesn’t support the object tag.

www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk