A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Gratinovanie je druh tepelnej úpravy pokrmov používané v každej národnej gastronómii v Európe. Jeho technologický postup spočíva v rýchlom zapečení pripravenej porcie preliatej rôznymi druhmi omáčok, syrom, smotanou a vajcami tak, že nastane zmena hustoty z tekutej na tuhú. Povrch má byť zlatožltý, nie pripálený. Gratinovaná porcia v zapekacej nádobe, čo môže byť timbál, miska, tanier, sa podáva priamo na stôl ešte teplá. Táto úprava sa odporúča vykonať v rozohriatej piecke. Na gratinovanie používame už raz tepelne upravované jedlá, napr. mäso, zemiaky, cestoviny, pretože technologický postup gratinovania má byť zameraný na konečné dotvorenie a nie na základnú tepelnú úpravu. Výnimku tvoria mäkkýše a jemné rybacie mäso.
Gratinovať sa môžu teplé predjedlá, polievky, medzichody, hlavné chody a teplé múčniky. Gratinovacia nádobka sa podáva tak, že sa kladie na klubový tanier, ktorý je súčasťou couvertu. Príbor sa použije taký, ktorý je v súlade s daným chodom v menu.
Príklady gratinovaných jedál
- Poľovnícke volské oká
- Zapekaný syr
- Gratinované vajcia s bešamelovou omáčkou
- Cibuľová polievka
Zdroj
- Auguste Escoffier: Ma cuisine, anglický preklad, ISBN 0-600-32442-7
- Veronika Vicenová: Poznáte francúzsku kuchyňu?, slovensky, Vydavateľstvo Osveta, 1982, 2.vydanie
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk