Praženica - Biblioteka.sk

Upozornenie: Prezeranie týchto stránok je určené len pre návštevníkov nad 18 rokov!
Zásady ochrany osobných údajov.
Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, nastavenie reklám a analýzu návštevnosti. OK, súhlasím


Panta Rhei Doprava Zadarmo
...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Praženica
Praženica

Praženica (iné názvy: škvarenina, vaječnica[1]; menej vhodne: miešané vajcia[2]; nárečovo: jaječnica, pankúch, ponkuh, rantota, ratota[3][2], škvarelina, škvarerina, škvarenica[4]) je druh jedla, ktorý sa pripravuje z pražených vajec.

Príprava

Na prípravu sú potrebné vajcia, cibuľa, tuk, soľ a prípadne aj údenina; na dozdobenie pažítka alebo petržlenová vňať. Na tuku sa dozlata opraží cibuľka. Následne sa do nej pridá údenina (keď sa zvolí ako prísada) a dá sa opražiť. Ďalej sa do zmesi pridajú celé vajcia. Jedlo sa osolí a za stáleho miešania sa nechá stuhnúť. Na záver ho možno dozdobiť pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.[5]

Význam

Podľa americkej štúdie zverejnenej v časopise Obesity patrí toto jedlo medzi najzdravšie raňajky. Podľa výskumu podporujú mastné raňajky rýchlejšie spaľovanie tukov počas celého dňa.[6]

Referencie

  1. praženica. In: PISÁRČIKOVÁ, Mária, et al. Synonymický slovník slovenčiny. 3. nezm. vyd. Bratislava : Veda, 2004. 998 s. Dostupné online. ISBN 80-224-0801-8.
  2. a b HABOVŠTIAKOVÁ, Katarína. Miešané vajcia?. Kultúra slova (Martin: Vydavateľstvo Matice slovenskej v Martine), 2006, roč. 400, čís. 4, s. 252 – 253. Dostupné online . ISSN 0023-5202.
  3. vaječné jedlo. In: Encyklopédia ľudovej kultúry Slovenska. Vyd. 1. Zväzok 2. Bratislava : Veda, 1995. 448 s. ISBN 80-224-0235-4. S. 284.
  4. škvarenina In: Slovník slovenského jazyka (Peciar) . Bratislava: Vydavateľstvo SAV, . Dostupné online.
  5. Míchaná vejce . Olomouc: Toprecepty.cz, 2009-07-08, . Dostupné online.
  6. Famous. Smažená snídaně je nejzdravější, je to vůbec možné? . Praha: Mladá fronta, 2010-04-04, . Dostupné online.

Externé odkazy

  • STOLIČNÁ, Rastislava. vaječné jedlá. In: Tradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom . Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru, SĽUK; Ústav etnológie SAV, . Dostupné online.

Zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Míchaná vejce na českej Wikipédii.

Zdroj:
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Zdroj: Wikipedia.org - čítajte viac o Praženica





Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

Your browser doesn’t support the object tag.

www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk