Hurma - Biblioteka.sk

Upozornenie: Prezeranie týchto stránok je určené len pre návštevníkov nad 18 rokov!
Zásady ochrany osobných údajov.
Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, nastavenie reklám a analýzu návštevnosti. OK, súhlasím


Panta Rhei Doprava Zadarmo
...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Hurma
Hurmi kaki plod a rez plodom
Hurmi kaki - odroda „Hachiya“

Hurma (iné názvy: hurmikaki, hurmi-kaki, churma, kaki) je plod ovocného stromu ebenovníka rajčiakového pochádzajúceho z čeľade ebenovité.

Charakteristika

Hurmi kaki pochádza zo strednej a západnej Číny, kde rastie do nadmorskej výšky až 1200 m. V súčasnosti sa pestuje takmer vo všetkých subtropických a polotropických oblastiach sveta.

Strom

Druh diospyros kaki je 3 - 15 metrov vysoký opadavý strom alebo krík s listami striedavými, jednoduchými, pozdĺžne eliptickými, až 250 mm dlhými, kožovitými, tmavozelenej farby.

Kvet

Kvety sú jednopohlavné, niekedy obojpohlavné. Samičie kvety sú väčšie než samčie, spravidla jednotlivo umiestnené na minuloročných vetvách. U mnohých odrôd sa vyskytujú len samičie kvety, preto je pri pestovaní nevyhnutné zabezpečiť vhodného opeľovača. Existujú aj formy tvoriace plody partenokarpicky.

Plod

Plod je guľovitá, guľovito zahrotená, niekedy „sploštená“ alebo predĺžená bobuľa s vytrvalým kalichom s hmotnosťou 100 až 500g, žltej, žlto-oranžovej až červenej farby s tenkou, hladkou pokožkou.

Konzumácia

Dužina je u nezrelých plodov chrumkavá a často veľmi trpká, až po dozretí neskoro na jeseň (po opadaní lístia zo stromu) plody zmäknú a strácajú trpkosť. Dužina je v zrelosti sladká, mazľavej až marmeládovitej konzistencie. Farba zrelých plodov je žltá, oranžováčervená (v závislosti od odrody). V plode je 4 až 8 semien, sú ploché, oválne alebo podlhovasté, hnedé, avšak u niektorých odrôd sa nevyskytujú.

Plody obsahujú: 10 - 20% sacharidov, 0,03 - 0,09% kyselín, 1% bielkovín, 1% trieslovín a až 20mg vitamínu C.

Odrody

Niektoré z odrôd hurmi kaki:

skoré poloskoré neskoré
„Fuiyu“ „Hachiya“ „Tamopan“
„Zengi - maru“ „Tananashi“ „Gosko“
„Seedless“ „Hyakume“ „Costata“
„Tsuru“
„Yemon“

Galéria

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Hurma

Externé odkazy

Zdroj

  • Stanislav Hušák, Vladimír Táborský, Pavel Valíček - Tropické a subtropické ovoce, pěstování a využití , ISBN 80-209-0258-9
Zdroj:
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Zdroj: Wikipedia.org - čítajte viac o Hurma





Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

Your browser doesn’t support the object tag.

www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk