A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Podľa názoru niektorých redaktorov by tento článok mal byť spojený s článkom Ďumbier lekársky. Ak s tým nesúhlasíte, vyjadrite sa, prosím, v diskusii. |
Tomuto článku alebo sekcii chýbajú odkazy na spoľahlivé zdroje, môže preto obsahovať informácie, ktoré je potrebné ešte overiť. Pomôžte Wikipédii a doplňte do článku citácie, odkazy na spoľahlivé zdroje. |
Ďumbier alebo zázvor je čerstvý alebo sušený podzemok ďumbiera lekárskeho.
Používa sa ako korenina v ázijskej a menej v stredomorskej kuchyni už viac ako 3 000 rokov na dochucovanie jedál, na prípravu čajov a piva. Do Európy sa dostal v období antiky. Chuť ďumbieru je veľmi výrazná, aromatická a sladko pikantná. Používa sa ako prísada do sladkých a slaných pokrmov.
Liečivé vlastnosti
Liečivo pôsobí na celý organizmus. Podporuje trávenie a zvyšuje produkciu slín a žalúdočnej šťavy, stimuluje srdcovú činnosť a mierne znižuje krvný tlak a hladinu cholesterolu. Používa sa ako prevencia proti chrípke a na povzbudenie imunity. No má aj mnohé nežiaduce vedľajšie účinky, o ktorých je dobré byť oboznámený, pri používaní ďumbieru ako liečiva.
Ďumbier obsahuje celý rad látok. Z hľadiska liečivých účinkov sú ale najzaujímavejšie rôzne druhy vitamínov (A, B1, B2, B6, C alebo E), rovnako ako draslík, horčík, sodík, fosfor, vápnik, železo a pod. Všetky tieto látky totiž majú priaznivé účinky pri rôznych ťažkostiach.[1] Ďumbier ich však obsahuje dokonca v menšom množstve než tradičná zelenina, ktorá je súčasťou jedálnička.
Referencie
- ↑ HERBACEA. Herbacea.sk . 2016-09-26, . Dostupné online.
Iné projekty
- Commons ponúka multimediálne súbory na tému Ďumbier (korenie)
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk