A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Karamel je pochutina s rôznymi odtieňmi hnedej farby (od béžovej až po takmer tmavohnedú) a sladkej chuti s nádychom pripálenia alebo opečenia. Používa sa ako farbivo a dochucovadlo rôznych potravín, najčastejšie sladkostí (od cukríkov až po Coca-Colu).
Výroba
Karamel sa vyrába pomalým zahrievaním (karamelizáciou) jednoduchých cukrov (mono- a oligosacharidov) pri teplote od 110 °C a viac (konkrétna teplota závisí na druhu cukru). Počas topenia, dochádza k strate vody a štiepeniu väzieb, prípadne aj k opačným, polymerizačným reakciám. Vo všeobecnosti výsledné molekuly s nižšími molekulovými hmotnosťami vplývajú na chuť a vôňu výsledného produktu, kým polyméry (molekuly s vyššími molekulovými hmotnosťami) zasa na farbu.
Pozri aj
Iné projekty
- Commons ponúka multimediálne súbory na tému Karamel
Externé odkazy
Zdroj
Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Karamel na českej Wikipédii.
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk