A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Filet mignon (z francúzštiny doslova: „jemný“, „krehký“ alebo „jemný filet“[1]) je kus mäsa odobratého z menšieho konca sviečkovice alebo hlavného stehenného svalu kravy. Vo francúzštine sa pod týmto pojmom skôr myslia kusy bravčovej panenky než hovädzie mäso.[2]
Sviečkovica sa tiahne po oboch stranách chrbtice a zvyčajne sa krája ako dva dlhé kusy mäsa v tvare hada. Niekedy sa sviečkovica predáva vcelku. Filet mignon je zvyčajne okrúhly rez odobratý z tenšieho konca kusu sviečkovice. Zväčša ide o najjemnejší a najchudší kus. Filet mignon má často jemnejšiu chuť ako iné kusy mäsa, a preto sa často podáva aj s omáčkou alebo sa obaľuje slaninou.[3]
Vzhľadom na malé množstvo filet mignon, ktoré sa dá z každého zvieraťa porciovať, sa vo všeobecnosti považuje za jeden z najdrahších kusov hovädzieho mäsa.[3]
Referencie
- ↑ Definition of filet mignon in English . oxforddictionaries.com, . Dostupné online.
- ↑ Hamlyn. Larousse Gastronomique (The World's Greatest Culinary Encyclopedia). Londýn : Hamlyn, 2009. 1206 s. ISBN 978-0-600-62042-6. S. 989.
- ↑ a b JACOBSON, Derek. What Are the Most Expensive Steak Cuts? . mychicagosteak.com, 2022-09-29, . Dostupné online.
Pozri aj
Iné projekty
- Commons ponúka multimediálne súbory na tému Filet mignon
Zdroj
Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Filet mignon na anglickej Wikipédii.
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk