A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Prípona -óza sa využíva v biochémii na tvorbu názvov cukrov.[1] Táto latinská prípona znamená napríklad „plný (niečoho)“ alebo „ako (niečo)“.[2] Existujú rôzne spôsoby, ako pomenovať cukry konkrétnejšie.
Existujú nasledovné teórie ohľadne pôvodu prípony -óza:
- Odvodená z glukózy, dôležitej hexózy, ktorej názov pochádza z greéckeho γλυκύς = „sladký“
- Odvodená zo sacharózy, ktorej názov pochádza z latinského sucrum = „cukor“ a bežnej latinskej prípony na tvorbu prídavných mien -ōsus; latinské sucrosus by znamenalo „cukrové“
Mnosacharidy
Monosacharidy, najjednoduchšie cukry, sa dajú pomenovať podľa počtu uhlíkových atómov v každej molekule cukru. Pentóza je päťuhlíkový monosacharid, zatiaľ čo hexóza je šesťuhlíkový monosacharid.[3] Aldehydové monosacharidy sa nazývajú aldózy[4] a ich názvy končia koncovkou -óza,[1] ketónové monosacharidy sa nazývajú ketózy[1][3][5] a ich názvy končia koncovkou -ulóza. Tieto dva spôsoby pomenovanie je možné medzi sebou ľubovoľne kombinovať. Napríklad glukóza patrí medzi aldohexózy (má šesť uhlíkov a aldehydovú skupinu), zatiaľ čo ribulóza je ketopentóza (má päť uhlíkov a ketónovú skupinu).
Okrem lineárneho reťazca tvoria sacharidy aj cyklické štruktúry. Sacharidy, ktoré tvoria päťčlenný kruh, sa všobecne nazývajú furanózy,[6] zatiaľ čo sacharidy tvoriace šesťčlenný kruh sa všeobecne nazývajú pyranózy.[7]
Oligosacharidy a polysacharidy
Zložitejšie cukry, ako disacharidy a polysacharidy, sú pomenovávané podľa ich vlastností. Laktóza, disacharid prítomný v mlieku, je pomenovaný podľa latinského slova pre mlieko spojeného s koncovkou pre cukor - jej názov teda znamená „mliečny cukor.“ Polysacharid tvoriaci rastlinný škrob sa nazýva amylóza, alebo „škrobový cukor,“ z latinského amylum (škrob).
Referencie
- ↑ a b c Biochémia . webcache.googleusercontent.com, . Dostupné online.
- ↑ ose | Define -ose at Dictionary.com
- ↑ a b KOPLÍK, Richard. Prof. Dr. Ing. . . Dostupné online.
- ↑ CHEMISTRY (IUPAC), The International Union of Pure and Applied. IUPAC - aldoses (A00213) . goldbook.iupac.org, . DOI: 10.1351/goldbook.A00213. Dostupné online.
- ↑ CHEMISTRY (IUPAC), The International Union of Pure and Applied. IUPAC - ketoses (K03387) . goldbook.iupac.org, . DOI: 10.1351/goldbook.K03387. Dostupné online.
- ↑ CHEMISTRY (IUPAC), The International Union of Pure and Applied. IUPAC - furanoses (F02559) . goldbook.iupac.org, . DOI: 10.1351/goldbook.F02559. Dostupné online.
- ↑ CHEMISTRY (IUPAC), The International Union of Pure and Applied. IUPAC - pyranoses (P04957) . goldbook.iupac.org, . DOI: 10.1351/goldbook.P04957. Dostupné online.
Zdroj
Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku -ose na anglickej Wikipédii.
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Alkaloidy
Aminokyseliny
Bielkoviny
Bioanorganická chémia
Biochemici
Biochemické metódy
Biochemické výhonky
Alternatívne biochémie
Aminokyselina
Amytal
Anabolizmus
Biochémia
Bioenergetika
Biogénny prvok
Biokatalyzátor
Bočný reťazec
Calvinov-Bensonov cyklus
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk