-óza - Biblioteka.sk

Upozornenie: Prezeranie týchto stránok je určené len pre návštevníkov nad 18 rokov!
Zásady ochrany osobných údajov.
Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, nastavenie reklám a analýzu návštevnosti. OK, súhlasím


Panta Rhei Doprava Zadarmo
...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

-óza

Prípona -óza sa využíva v biochémii na tvorbu názvov cukrov.[1] Táto latinská prípona znamená napríklad „plný (niečoho)“ alebo „ako (niečo)“.[2] Existujú rôzne spôsoby, ako pomenovať cukry konkrétnejšie.

Existujú nasledovné teórie ohľadne pôvodu prípony -óza:

  1. Odvodená z glukózy, dôležitej hexózy, ktorej názov pochádza z greéckeho γλυκύς = „sladký“
  2. Odvodená zo sacharózy, ktorej názov pochádza z latinského sucrum = „cukor“ a bežnej latinskej prípony na tvorbu prídavných mien -ōsus; latinské sucrosus by znamenalo „cukrové“

Mnosacharidy

Monosacharidy, najjednoduchšie cukry, sa dajú pomenovať podľa počtu uhlíkových atómov v každej molekule cukru. Pentóza je päťuhlíkový monosacharid, zatiaľ čo hexóza je šesťuhlíkový monosacharid.[3] Aldehydové monosacharidy sa nazývajú aldózy[4] a ich názvy končia koncovkou -óza,[1] ketónové monosacharidy sa nazývajú ketózy[1][3][5] a ich názvy končia koncovkou -ulóza. Tieto dva spôsoby pomenovanie je možné medzi sebou ľubovoľne kombinovať. Napríklad glukóza patrí medzi aldohexózy (má šesť uhlíkov a aldehydovú skupinu), zatiaľ čo ribulóza je ketopentóza (má päť uhlíkov a ketónovú skupinu).

Okrem lineárneho reťazca tvoria sacharidy aj cyklické štruktúry. Sacharidy, ktoré tvoria päťčlenný kruh, sa všobecne nazývajú furanózy,[6] zatiaľ čo sacharidy tvoriace šesťčlenný kruh sa všeobecne nazývajú pyranózy.[7]

Oligosacharidy a polysacharidy

Zložitejšie cukry, ako disacharidy a polysacharidy, sú pomenovávané podľa ich vlastností. Laktóza, disacharid prítomný v mlieku, je pomenovaný podľa latinského slova pre mlieko spojeného s koncovkou pre cukor - jej názov teda znamená „mliečny cukor.“ Polysacharid tvoriaci rastlinný škrob sa nazýva amylóza, alebo „škrobový cukor,“ z latinského amylum (škrob).

Referencie

  1. a b c Biochémia . webcache.googleusercontent.com, . Dostupné online.
  2. ose | Define -ose at Dictionary.com
  3. a b KOPLÍK, Richard. Prof. Dr. Ing. . . Dostupné online.
  4. CHEMISTRY (IUPAC), The International Union of Pure and Applied. IUPAC - aldoses (A00213) . goldbook.iupac.org, . DOI: 10.1351/goldbook.A00213. Dostupné online.
  5. CHEMISTRY (IUPAC), The International Union of Pure and Applied. IUPAC - ketoses (K03387) . goldbook.iupac.org, . DOI: 10.1351/goldbook.K03387. Dostupné online.
  6. CHEMISTRY (IUPAC), The International Union of Pure and Applied. IUPAC - furanoses (F02559) . goldbook.iupac.org, . DOI: 10.1351/goldbook.F02559. Dostupné online.
  7. CHEMISTRY (IUPAC), The International Union of Pure and Applied. IUPAC - pyranoses (P04957) . goldbook.iupac.org, . DOI: 10.1351/goldbook.P04957. Dostupné online.

Zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku -ose na anglickej Wikipédii.

Zdroj:
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Zdroj: Wikipedia.org - čítajte viac o -óza





Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

Your browser doesn’t support the object tag.

www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk