A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Acylácia alebo niekedy alkanoylácia je proces v organickej chémii, v ktorom dochádza k naviazaniu acylovej skupiny (zvyšku od karboxylovej kyseliny) na inú zlúčeninu.[1] Látka, ktorá poskytuje acylovú skupinu, sa nazýva acylačné činidlo.
Acylhalogenidy sa bežne používajú ako acylačné činidlá, pretože pri pôsobení kovových katalyzátorov tvoria silné elektrofily. Friedel-Craftsova acylácia napríklad využíva acetylchlorid (etanoylchlorid), CH3COCl, ako acylačné činidlo a chlorid hlinitý, AlCl3, ako kovový katalyzátor na naviazanie etanoylovej (acetylovej) skupiny na benzén:
Mechanizmus tejto reakcie je elektrofilná aromatická substitúcia.
Acylhalogenidy a anhydridy karboxylových kyselín sa takisto bežne používajú ako acylačné činidlá. V niektorých prípadoch majú i aktivované estery porovnateľnú reaktivitu. Všetky tieto látky reagujú s amínmi za vzniku amidov a s alkoholmi za vzniku esterov. Tieto reakcie prebiehajú ako nukleofilná acylová substitúcia
Acyláciu je možné využiť na predídenie prešmykom, ktoré bežne prebiehajú pri alkylácii. Pri takomto použití sa využije acylačná reakcia a karbonyl sa potom odstráni pomocou Clemmensenovej redukcie alebo obdobného procesu.[2]
Acylácia v biológii
Acylácia bielkovín je posttranslačná úprava bielkovín, pri ktorej sa na bielkoviny viažu funkčné skupiny cez acylové skupiny. Proteinová acylácia predstavuje mechanizmus, ktorým sa riadi biologická signalizácia.[3] Jeden z dôležitých druhov je acylácia mastnými kyselinami, pri ktore dochádza k naviazaniu mastných kyselín na konkrétne aminokyseliny (procesy ako myristoylácia, palmitoylácia, palmitoleoylácia a iné).[4] Rôzne druhy mastných kyselín sa účastnia acylácie bielkovín.[5] Palmitoleoylácia je druh acylácie, kde dochádza ku kovalentnému naviazaniu jedenkrát nenasýtenej kyseliny palmitoleovej na serín alebo treonín v proteínoch.[6][7] Táto úprava má zjavne dôležitú úlohu v presúvaní a cielení bielkovín a takisto vo funkcii Wnt proteínov.[8][9]
Referencie
- ↑ acylácia. In: BÍNA, Jaroslav. Malá encyklopédia chémie. Bratislava : Obzor, 1981. S. 70.
- ↑ VOLLHARDT, Peter; Neil E. Schore. Organic Chemistry: Structure and Function.. 7th. vyd. New York, NY : W.H. Freeman and Company, 2014. ISBN 978-1-4641-2027-5. S. 714–715.
- ↑ The Biology and Enzymology of Eukaryotic Protein Acylation. Annual Review of Biochemistry, 1988, s. 69–97. DOI: 10.1146/annurev.bi.57.070188.000441. PMID 3052287.
- ↑ Fatty acylation of proteins: New insights into membrane targeting of myristoylated and palmitoylated proteins. Biochimica et Biophysica Acta (BBA) - Molecular Cell Research, 1999, s. 1–16. DOI: 10.1016/S0167-4889(99)00075-0. PMID 10446384.
- ↑ A method for the gross analysis of global protein acylation by gas–liquid chromatography. IUBMB Life, 2019, s. 340–346. ISSN 1521-6551. DOI: 10.1002/iub.1975. PMID 30501005.
- ↑ HANNOUSH, Rami N.. Synthetic protein lipidation. Current Opinion in Chemical Biology, October 2015, s. 39–46. ISSN 1879-0402. DOI: 10.1016/j.cbpa.2015.05.025. PMID 26080277.
- ↑ PELEGRI, Francisco; DANILCHIK, Michael; SUTHERLAND, Ann. Vertebrate development : maternal to zygotic control. Cham, Switzerland : , 2016-12-13. ISBN 9783319460956.
- ↑ Wnt lipidation: Roles in trafficking, modulation, and function. Journal of Cellular Physiology, 2018-10-20, s. 8040–8054. ISSN 1097-4652. DOI: 10.1002/jcp.27570. PMID 30341908.
- ↑ Fatty acylation of Wnt proteins. Nature Chemical Biology, February 2016, s. 60–69. ISSN 1552-4469. DOI: 10.1038/nchembio.2005. PMID 26784846.
Pozri aj
Zdroj
Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Acylation na anglickej Wikipédii.
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk