A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Kalkýš (iné názvy: kelkýš, keltýš, kalkíš, keltíš[1]) je sladké kašovité jedlo zo šťavy naklíčených obilnín (raž, pšenica).[2] Vytvára sa pridaním vody a múky k naklíčeným zrnám a následným pečením.[3][4] Šlo o tradičné jedlo južnej časti západného Slovenska, ktoré sa pripravovalo najmä pred Veľkou nocou.
Referencie
- ↑ STOLIČNÁ-MIKOLAJOVÁ, Rastislava. Kuchyňa našich predkov. 1. vyd. Bratislava : Veda, 2001. 223 s. ISBN 80-224-0680-5. S. 49.
- ↑ kalkýš. In: Slovník slovenských nárečí. 1. vyd. Zväzok I A – K. Bratislava : Veda, 1994. 933 s. ISBN 80-224-0183-8. S. 738.
- ↑ kalkýš. In: Tradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom: elektronická encyklopédia
- ↑ kalkýš. In: Encyklopédia ľudovej kultúry Slovenska. Vyd. 1. Zväzok 1. Bratislava : Veda, 1995. 484 s. ISBN 80-224-0234-6. S. 226.
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk