Hranolky - Biblioteka.sk

Upozornenie: Prezeranie týchto stránok je určené len pre návštevníkov nad 18 rokov!
Zásady ochrany osobných údajov.
Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, nastavenie reklám a analýzu návštevnosti. OK, súhlasím


Panta Rhei Doprava Zadarmo
...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Hranolky
 ...
Obrázok hranolčekov na tanieri.
Hranolčeky

Zemiakové hranolčeky (iné názvy: pomfritky, pommes-frites  – v preklade z franc. „vyprážané zemiaky“; hovorovo: hranolky) sú ručne, alebo strojovo krájané v charakteristickom tvare malých hranolov,[1] vysmážané kúsky zemiakov, podávané obyčajne ako príloha k inému pokrmu[2] – k vyprážaným jedlám, mäsu, rybám, v niektorých krajinách aj k hamburgerupárku v rožku, príp. sú servírované samostatne.

Tento pokrm má pôvod vo Francúzsku, alebo aj v Belgicku. Zemiaky sa pripravujú tak, že sa najprv nakrájajú na rovnomerné prúžky, potom sa sušia a vyprážajú sa v oleji na panvici alebo vo fritovacom hrnci (fritéze). Pri pečenom variante hranolčekov sa používa menej, prípadne žiadny olej.[3] Odborná verejnosť sa vzhľadom na to, že patria k nezdravým potravinám, k hranolčekom stavia kriticky.

Zemiakové hranolčeky patria do sortimentu predaja v reštauráciách rýchleho občerstvenia (McDonald's, Kentucky Fried Chicken a pod.), sú aj v sortimente ponuky jedál v krčmách a baroch. Často bývajú solené, môžu sa podávať s kečupom, octom, majonézou, paradajkovou omáčkou alebo inými miestnymi špecialitami. Hranolčeky môžu byť významnou súčasťou špecialít, ako sú kanadské poutine, chili cheese fries (špecifický druh chili con carne), alebo na Slovensku ako štandardná príloha k vyprážanému syru s tatárskou omáčkou. Základná surovina na výrobu hranolčekov, zemiaky, môže byť nahradená aj sladkými zemiakmi .

Referencie

  1. Taihua Mu, Hongnan Sun, Xingli Liu, Potato Staple Food Processing Technology, p. 14, Springer, 2016 ISBN 9811028338.
  2. Jarošová, Alexandra; Buzzásyová, Klára, edi. (2011), „hranolček“, Slovník súčasného slovenského jazyka (1. vyd.), Bratislava: Veda, ISBN 978-80-224-1172-1, https://slovnik.juls.savba.sk/?w=hranolček&s=exact&c=06b4&cs=&d=sssj, dost. 2021-09-01 
  3. Chunky oven chips . BBC. Dostupné online.

Pozri aj

Iné projekty

Zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku French fries na anglickej Wikipédii.


Zdroj:
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

čítajte viac o Hranolky





Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

Your browser doesn’t support the object tag.

www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk