Fruktóza - Biblioteka.sk

Upozornenie: Prezeranie týchto stránok je určené len pre návštevníkov nad 18 rokov!
Zásady ochrany osobných údajov.
Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, nastavenie reklám a analýzu návštevnosti. OK, súhlasím


Panta Rhei Doprava Zadarmo
...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Fruktóza
D-fruktóza
D-fruktóza
Všeobecné vlastnosti
Sumárny vzorec C6H12O6
Synonymá ovocný cukor, levulóza
Fyzikálne vlastnosti
Molekulová hmotnosť 180.16 g/mol
Teplota topenia 103 °C, /376 K
Ďalšie informácie
Číslo CAS 57-48-7
Pokiaľ je to možné a bežné, používame jednotky sústavy SI.
Ak nie je hore uvedené inak, údaje sú za normálnych podmienok.

Fruktóza (iné názvy: ovocný cukor, staršie levulóza) je jednoduchý monosacharid so sumárnym vzorcom C6H12O6. Ide o ketohexózu, čiže monosacharid so šiestimi atómami uhlíku a ketónovou skupinou v molekule. Spolu s glukózou a galaktózou patrí medzi monosacharidy, ktoré sú z tráviaceho traktu vstrebávané priamo do krvného obehu. Vyskytuje sa v mnohých rastlinách, hlavne vo forme disacharidu sacharózy, ktorý tvorí spolu s glukózou. Z chemického hľadiska je fruktóza 6-uhlíkatý polyhydroxyketón.

Izoméry fruktózy

Fruktóza sa môže vyskytovať v piatich rôznych formách:

Najčastejšia forma výskytu je prípade kryštalickej voľnej fruktózy forma α-D-fruktopyranózy, zatiaľ čo v zlúčeninách sa častejšie nachádza ako β-D-fruktofuranozid. V roztoku pripadá na fruktopyranózu 70% a na fruktofuranózu 22%. Zvyšnú časť tvoria tri ostatné formy. [1]

Výskyt a výroba

Fruktóza

Nachádza sa v mnohých rastlinách, kde môže spolu s glukózou tvoriť napríklad disacharid sacharózu. Z rastilnných zdrojov sa hojne vyskytuje napríklad v rôznom ovocí, zelenine, kvetoch. Vo veľkom množstve (až 38%) sa vyskytuje aj v mede.

Priemyselne sa fruktóza vyrába z cukrovej trstiny, cukrovej repy alebo kukurice a využíva sa predovšetkým v troch formách, ako:

  1. Čistá kryštalická prášková fruktóza - ročná produkcia predstavuje zhruba 240 000 ton
  2. Fruktózový sirup - ide o zmes glukózy a fruktózy vo forme monosacharidov (často aj s vodou)
  3. Sacharóza - disacharid, ide o bežný biely stolový cukor

Zdroje

  1. Škárka B., Ferenčík M.: Biochémia, Alfa, Bratislava 1992, 846 s., ISBN 80-05-01076-1

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Fructose na anglickej Wikipédii.

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Fruktóza
  • Spolupracuj na Wikislovníku Wikislovník ponúka heslo Fruktóza
Zdroj:
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Zdroj: Wikipedia.org - čítajte viac o Fruktóza





Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

Your browser doesn’t support the object tag.

www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk