A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
D-fruktóza | |
Všeobecné vlastnosti | |
Sumárny vzorec | C6H12O6 |
Synonymá | ovocný cukor, levulóza |
Fyzikálne vlastnosti | |
Molekulová hmotnosť | 180.16 g/mol |
Teplota topenia | 103 °C, /376 K |
Ďalšie informácie | |
Číslo CAS | 57-48-7 |
Pokiaľ je to možné a bežné, používame jednotky sústavy SI. Ak nie je hore uvedené inak, údaje sú za normálnych podmienok. | |
Fruktóza (iné názvy: ovocný cukor, staršie levulóza) je jednoduchý monosacharid so sumárnym vzorcom C6H12O6. Ide o ketohexózu, čiže monosacharid so šiestimi atómami uhlíku a ketónovou skupinou v molekule. Spolu s glukózou a galaktózou patrí medzi monosacharidy, ktoré sú z tráviaceho traktu vstrebávané priamo do krvného obehu. Vyskytuje sa v mnohých rastlinách, hlavne vo forme disacharidu sacharózy, ktorý tvorí spolu s glukózou. Z chemického hľadiska je fruktóza 6-uhlíkatý polyhydroxyketón.
Izoméry fruktózy
Fruktóza sa môže vyskytovať v piatich rôznych formách:
Najčastejšia forma výskytu je prípade kryštalickej voľnej fruktózy forma α-D-fruktopyranózy, zatiaľ čo v zlúčeninách sa častejšie nachádza ako β-D-fruktofuranozid. V roztoku pripadá na fruktopyranózu 70% a na fruktofuranózu 22%. Zvyšnú časť tvoria tri ostatné formy. [1]
Výskyt a výroba
Nachádza sa v mnohých rastlinách, kde môže spolu s glukózou tvoriť napríklad disacharid sacharózu. Z rastilnných zdrojov sa hojne vyskytuje napríklad v rôznom ovocí, zelenine, kvetoch. Vo veľkom množstve (až 38%) sa vyskytuje aj v mede.
Priemyselne sa fruktóza vyrába z cukrovej trstiny, cukrovej repy alebo kukurice a využíva sa predovšetkým v troch formách, ako:
- Čistá kryštalická prášková fruktóza - ročná produkcia predstavuje zhruba 240 000 ton
- Fruktózový sirup - ide o zmes glukózy a fruktózy vo forme monosacharidov (často aj s vodou)
- Sacharóza - disacharid, ide o bežný biely stolový cukor
Zdroje
- ↑ Škárka B., Ferenčík M.: Biochémia, Alfa, Bratislava 1992, 846 s., ISBN 80-05-01076-1
Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Fructose na anglickej Wikipédii.
Iné projekty
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk