A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Entomofágia - týmto pojmom označujeme využívanie hmyzu ako potraviny.
Na svete sa udáva asi 1500 druhov jedlého hmyzu. Hmyz je bežne používaný ako potravina vo všetkých obývaných svetadieloch okrem Európy a Severnej Ameriky. V chudobných krajinách sveta predstavuje hmyz veľmi vítaný a ľahko dostupný zdroj bielkovín, namiesto ešte stále nie všetkým dostupného mäsa. V bohatších častiach sveta predstavuje hmyz t. č. iba delikatesu a spestrenie jedálneho lístku.
Niektoré národy Afriky a južnej Ameriky, ale i Ázie, Austrálie a Oceánie konzumujú termity, mravce, kobylky, cvrčky, nymfy vážok a larvy niektorých motýľov, múch, včiel a chrobákov. Získavajú z nich cenné bielkoviny do svojej jednostrannej, prevažne rastlinnej stravy, lebo na ich typickom „jedálnom lístku“ je práve týchto bielkovín nedostatok. Na rastlinnom oleji vysmažené saranče (kobylky) sú už od dávnych dôb vyhľadávanou pochúťkou mnohých domorodých kmeňov. Mravce sa konzumujú aj v Mexiku, kde sú i reštaurácie, ktoré podávajú varené larvy niektorých druhov čiernych mravcov.
Nie je vylúčené, že práve tretie tisícročie bude obdobím, kedy sa hmyz stane významnou súčasťou ľudskej stravy, hlavne pre jeho početnosť, ľahkú dostupnosť, výraznú energetickú hodnotu a vlastnosti bielkovín hmyzieho tela, kde relatívne malá hmotnosť tejto bielkoviny stačí pokryť dennú spotrebu ľudského organizmu.
Posledné roky sa veľmi seriózne a renomované vedecké inštitúcie zaoberajú otázkou využitia hmyzu v kuchyni. Vyriešením týchto otázok by sa dali riešiť dva veľké problémy moderného sveta, ktorými sú na jednej strane podvýživa a na druhej strane obezita.
Externé odkazy v češtine
- Stránky Jana Frkala o entomofagii
- Entomofagie na stránkách Mendelovy zemědělské a lesnické univerzitě v Brně
- Rozhovor s Ing. Marií Borkovcovou, Ph.D. z MZLU o entomofagii pro časopis GASTRO PLUS
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk