A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Amoxicilín | |||||||||||||||||||||||
Všeobecné vlastnosti | |||||||||||||||||||||||
Sumárny vzorec | C16H19N3O5S | ||||||||||||||||||||||
Fyzikálne vlastnosti | |||||||||||||||||||||||
Molárna hmotnosť | 365,4 g/mol | ||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||
Pokiaľ je to možné a bežné, používame jednotky sústavy SI. Ak nie je hore uvedené inak, údaje sú za normálnych podmienok. | |||||||||||||||||||||||
Amoxicilín je liečivo, β-laktámové antibiotikum, ATC kód: J01CA04.
Sumárny vzorec amoxicilínu je C16H19N3O5S, mólová hmotnosť je 365,4 g/mol.
Amoxicilín bol prvý raz dostupný v roku 1972. Je to aminobenzylpenicilín s baktericídnym účinkom spočívajúcom v schopnosti inhibovať syntézu bunkových stien baktérií.
Amoxicilín je určený na liečbu nasledovných bakteriálnych infekcií vyvolaných grampozitívnymi a gramnegatívnymi patogénmi citlivými na amoxicilín:
- infekcie horných dýchacích ciest, vrátane infekcií uší, nosa a krku
- infekcie dolných dýchacích ciest
- infekcie dolných močových ciest
- profylaxia endokarditídy u rizikových pacientov, t. j. pri chirurgickom zákroku v ústnej dutine alebo oblasti horných dýchacích ciest
Zvyčajne citlivé druhy baktérií na amoxicilín
- Grampozitívne aeróby
- Bacillus anthracis
- Listeria monocytogenes
- Staphylococcus aureus (beta-laktamáza negatívny, citlivý na meticilín)
- Streptococcus agalactiae
- Streptococcus bovis
- Streptococcus pyogenes
- Gramnegatívne aeróby
- Helicobacter pylori
- Neisseria meningitidis
- Anaeróby
- Clostridium spp
- Peptostreptococci
- Aeróby typu Staphylococcus sú voči amoxicilínu rezistentné.
Nežiaduce účinky
Nežiaduce účinky sú podobné ako pri iných β-laktámových antibiotikách. Najčastejšími sú nevoľnosť (nauzea), zvracanie, hnačka a ľahká únava. Účinky na gastrointestinálny trakt sú väčšinou mierne a zvyčajne vymiznú buď v priebehu liečby alebo krátko po jej ukončení. Výskyt týchto nežiaducich účinkov je možné znížiť užitím amoxicilínu počas jedla.
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk