A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Tomuto článku alebo sekcii chýbajú odkazy na spoľahlivé zdroje, môže preto obsahovať informácie, ktoré je potrebné ešte overiť. Pomôžte Wikipédii a doplňte do článku citácie, odkazy na spoľahlivé zdroje. |
Alergén je látka, ktorá v organizme vyvoláva alergickú reakciu.
Väčšina alergénov je bielkovinovej povahy. Spúšťajú imunitnú odpoveď alergických osôb, ktorá má nežiaduce klinické prejavy. Medzi alergény patria napríklad pele tráv, burín a stromov, domáce roztoče a potraviny, ako napríklad arašidy, pšenica a kravské mlieko.
Označovanie alergénov v jedle
Reštaurácie aj výrobcovia potravín musia zvýrazniť na etiketách látky, ktoré môžu vyvolávať alergiu alebo neznášanlivosť. Povinnosť v popise zloženia potravín uvádzať alergény sa týka reštaurácií, jedální, pekární, cukrární, kaviarní, nemocníc, škôl či sociálnych ústavov.[1]
Označovanie alergénov na jedálnych lístkoch sa riadi článkom 44 ods. 1 písm. a) nariadenia EP a Rady (EÚ) č. 1169/2011 z 25. októbra 2011 o poskytovaní informácií o potravinách spotrebiteľom, ktorým sa menia a dopĺňajú nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 a (ES) č. 1925/2006 a ktorým sa zrušuje smernica Komisie 87/250/EHS, smernica Rady 90/496/EHS, smernica Komisie l999/l0/ES, smernica Európskeho parlamentu a Rady 2000/l3/ES, smernice Komisie 2002/67/ES a 2008/5/ES a nariadenie Komisie (ES) č. 608/2004 (ďalej len ,,nariadenie č. 1169/2011")[2]
Namiesto úplného popisu alergénov[2] sa v reštauráciach používa nasledujúce zjednodušené značenie:[3]
- Obilniny obsahujúce lepok
- Kôrovce
- Vajcia
- Ryby
- Arašidy
- Sójové zrná
- Mlieko
- Orechy
- Zeler
- Horčica
- Sezamové semená
- Oxid siričitý a siričitany
- Vlčí bôb
- Mäkkýše
Referencie
- ↑ Před alergeny v jídle nás musí varovat i v restauraci . iDNES.cz, 2014-12-27, . Dostupné online.
- ↑ a b Označovanie alergénov na jedálnych lístkoch . Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Martine, . Dostupné online.
- ↑ Označovanie alergénov v reštauráciách . laktoza.sk, . Dostupné online.
Pozri aj
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk