Alergén - Biblioteka.sk

Upozornenie: Prezeranie týchto stránok je určené len pre návštevníkov nad 18 rokov!
Zásady ochrany osobných údajov.
Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, nastavenie reklám a analýzu návštevnosti. OK, súhlasím


Panta Rhei Doprava Zadarmo
...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Alergén

Alergén je látka, ktorá v organizme vyvoláva alergickú reakciu.

Väčšina alergénov je bielkovinovej povahy. Spúšťajú imunitnú odpoveď alergických osôb, ktorá má nežiaduce klinické prejavy. Medzi alergény patria napríklad pele tráv, burín a stromov, domáce roztoče a potraviny, ako napríklad arašidy, pšenica a kravské mlieko.

Označovanie alergénov v jedle

Reštaurácie aj výrobcovia potravín musia zvýrazniť na etiketách látky, ktoré môžu vyvolávať alergiu alebo neznášanlivosť. Povinnosť v popise zloženia potravín uvádzať alergény sa týka reštaurácií, jedální, pekární, cukrární, kaviarní, nemocníc, škôl či sociálnych ústavov.[1]

Označovanie alergénov na jedálnych lístkoch sa riadi článkom 44 ods. 1 písm. a) nariadenia EP a Rady (EÚ) č. 1169/2011 z 25. októbra 2011 o poskytovaní informácií o potravinách spotrebiteľom, ktorým sa menia a dopĺňajú nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 a (ES) č. 1925/2006 a ktorým sa zrušuje smernica Komisie 87/250/EHS, smernica Rady 90/496/EHS, smernica Komisie l999/l0/ES, smernica Európskeho parlamentu a Rady 2000/l3/ES, smernice Komisie 2002/67/ES a 2008/5/ES a nariadenie Komisie (ES) č. 608/2004 (ďalej len ,,nariadenie č. 1169/2011")[2]

Namiesto úplného popisu alergénov[2] sa v reštauráciach používa nasledujúce zjednodušené značenie:[3]

  1. Obilniny obsahujúce lepok
  2. Kôrovce
  3. Vajcia
  4. Ryby
  5. Arašidy
  6. Sójové zrná
  7. Mlieko
  8. Orechy
  9. Zeler
  10. Horčica
  11. Sezamové semená
  12. Oxid siričitý a siričitany
  13. Vlčí bôb
  14. Mäkkýše

Referencie

  1. Před alergeny v jídle nás musí varovat i v restauraci . iDNES.cz, 2014-12-27, . Dostupné online.
  2. a b Označovanie alergénov na jedálnych lístkoch . Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Martine, . Dostupné online.
  3. Označovanie alergénov v reštauráciách . laktoza.sk, . Dostupné online.

Pozri aj

Zoznam alergénov

Zdroj:
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Zdroj: Wikipedia.org - čítajte viac o Alergén





Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

Your browser doesn’t support the object tag.

www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk