A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Aspartám | |
Všeobecné vlastnosti | |
Sumárny vzorec | C14H18N2O5 |
Systematický názov | 1-Metylester N-L-α-aspartyl-L-fenylalanínu |
Synonymá | Aspartam |
Fyzikálne vlastnosti | |
Molárna hmotnosť | 294,30 g/mol |
Teplota topenia | 246-247 °C |
Teplota varu | rozkladá sa |
Ďalšie informácie | |
Číslo CAS | 22839-47-0 |
Pokiaľ je to možné a bežné, používame jednotky sústavy SI. Ak nie je hore uvedené inak, údaje sú za normálnych podmienok. | |
Aspartám[1] alebo aspartam[2] je umelé sladidlo, ktoré je asi 180× sladšie ako cukor.[3][4] Na trhu sa objavuje pod rôznymi obchodnými značkami (napríklad NutraSweet[5]). Tento dipeptid je zložený z dvoch aminokyselín (L-aspartátu a L-fenylalanínu), ktoré sa bežne vyskytujú v prírode, a jeho tretia zložka je metanol. V tele sa metabolizuje na tieto tri zložky.[5] Je tepelne nestály, preto sa nemôže používať na pečenie.[3] Jeho kalorická hodnota je prakticky nulová.[3]
Použitie
Jeho použitie bolo pôvodne povolené v žuvačkách, v ktorých sa nachádza naďalej, než bolo rozšírené na iné potraviny.[3] Nachádza sa napríklad v liekoch Septofort[6] a Tantum verde.[7][8] Toto náhradné sladidlo sa v súčasnej dobe používa vo väčšine „light“ nápojov a v potravinách.[3] Takisto sa používa v cereáliách, niektorých práškových potravinách (instantná káva a čaj, želatína, puding a iné).[9] Na potravinách je toto náhradné sladidlo označované ako aspartám alebo E 951.[3][4]
Škodlivosť
Aspartám je jedným z najviac testovaných potravinových doplnkov a celkom bolo vydaných viac ako 100 štúdií o jeho bezpečnosti.[9] Žiadna štúdia nepreukázala jeho závadnosť, takže jeho použitie je bezpečné pre všetkých (okrem ľudí trpiacich fenylketonúriou).[3]
Od roku 2002 Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) udržiaval bezpečnosť aspartámu pravidelne a jeho vedecké pracovné skupiny vydali niekoľko stanovísk o štúdiách týkajúcich sa tohto sladidla.[10] V súčasnosti za túto prácu zodpovedá Vedecký panel pre prídavné látky a arómy (FAF). EFSA potvrdila Akceptovatelnú dennú dávku (ADI) pre aspartám a jej hodnota je 40 mg/kg telesnej hmotnosti na deň.
Aspartám nespôsobuje zvýšenie telesnej hmotnosti, pretože je nízkokalorický. Podľa štúdií môže byť náhrada cukru aspartámom užitočná na zabránenie budúcemu prírastku hmotnosti.[11][12][13]
Štúdie
Štúdia z roku 2005 poukázala na možnosť, že veľmi vysoké dávky aspartámu môžu spôsobiť lymfóm a leukémiu u potkanov.[14] Po preskúmaní štúdie však americká Správa potravín a liečiv (FDA) identifikovala mnohé nedostatky a nezmenila svoj predchádzajúci záver, že aspartam je bezpečný.[15] V roku 2005 Národný toxikologický program v USA uviedol, že expozícia aspartámu nespôsobuje nádory ani neovplyvňuje prežitie dvoch typov geneticky modifikovaných myší.[16] V roku 2006 Národný Onkologický Ústav v USA skúmal údaje o ľuďoch z veľkej štúdie NIH-AARP ktorej sa zúčastnilo viac ako pol milióna dôchodcov. Rastúca spotreba nápojov obsahujúcich aspartám nebola spojená s rozvojom lymfómu, leukémie alebo rakoviny mozgu.[17] Revízia epidemiologických dôkazov z roku 2013 tiež nezistila konzistentnú súvislosť medzi používaním aspartámu a rizikom rakoviny.[18] V decembri 2013 vydal Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) svoje prvé úplné hodnotenie rizík aspartámu. V stanovisku sa dospelo k záveru, že aspartám a jeho rozkladné produkty sú pre celú populáciu (vrátane dojčiat, detí a tehotných žien) bezpečné. Výnimkou sú jedinci trpiaci fenylketonúriou (PKU).[19]
Referencie
- ↑ aspartám. In: ŠALING, Samo; IVANOVÁ-ŠALINGOVÁ, Mária; MANÍKOVÁ, Zuzana. Veľký slovník cudzích slov. 2. revid. a dopl. vyd. Bratislava-Veľký Šariš : SAMO, 2000. 1328 s. ISBN 80-967524-6-4. S. 118.
- ↑ aspartam. In: Encyclopaedia Beliana. 1. vyd. Bratislava : Encyklopedický ústav SAV; Veda, 1999. 696 s. ISBN 80-224-0554-X. Zväzok 1. (A – Belk), s. 409.
- ↑ a b c d e f g Position of the American Dietetic Association: Use of Nutritive and Nonnutritive Sweeteners. Journal of the American Dietetic Association, 2004-02, roč. 104, čís. 2, s. 255–275. Dostupné online . DOI: 10.1016/j.jada.2003.12.001. (po anglicky)
- ↑ a b ZDRAVOPEDIA. E951 - Aspartám . Zdravopedia, 2022-09-26, . Dostupné online.
- ↑ a b FISHER, Robert S.. Aspartame, neurotoxicity, and seizures: A review. Journal of Epilepsy, 1989-01-01, roč. 2, čís. 2, s. 55–64. Dostupné online . ISSN 0896-6974. DOI: 10.1016/0896-6974(89)90039-X. (po anglicky)
- ↑ SEPTOFORT 2 mg . www.sukl.sk, . Dostupné online.
- ↑ TANTUM VERDE Lemon . www.sukl.sk, . Dostupné online.
- ↑ TANTUM VERDE Mint . www.sukl.sk, . Dostupné online.
- ↑ a b NUTRITION, Center for Food Safety and Applied. Additional Information about High-Intensity Sweeteners Permitted for Use in Food in the United States. FDA, 2020-02-20. Dostupné online . (po anglicky)
- ↑ Aspartame | EFSA . www.efsa.europa.eu, . Dostupné online. (po anglicky)
- ↑ . Tordoff MG, Alleva AM. Effect of drinking soda sweetened with aspartame or high-fructose corn syrup on food intake and body weight. The American Journal of clinical nutrition, 1990 Jun;51(6):963-9, PMID 2349932 (po anglicky)
- ↑ . Blackburn GL, Kanders BS, Lavin PT, Keller SD, Whatley J. The effect of aspartame as part of a multidisciplinary weight-control program on short- and long-term control of body weight. The American Journal of clinical nutrition, 1997 Feb;65(2):409-18, PMID 9022524 (po anglicky)
- ↑ . A. De La Hunty, S. Gibson, M. Ashwell. A review of the effectiveness of aspartame in helping with weight control. Nutrition Bulletin, 25 Máj 2006, DOI: 10.1111/j.1467-3010.2006.00564.x.(po anglicky)
- ↑ Soffritti M, Belpoggi F, Esposti DD, Lambertini L. Aspartame induces lymphomas and leukaemias in rats. European Journal of Oncology 2005; 10(2):s 107–116.
- ↑ . FDA Statement on European Aspartame Study. CFSAN/Office of Food Additive Safety, 20 April 2007; "Dostupné online"(po anglicky)
- ↑ NTP report on the toxicology studies of aspartame (CAS No. 22839-47-0) in genetically modified (FVB Tg.AC hemizygous) and B6.129-Cdkn2atm1Rdp (N2) deficient mice and carcinogenicity studies of aspartame in genetically modified mice (feed studies). National Toxicology Program.National Toxicology Program genetically modified model report 2005; (1):s 1-222., PMID 18685711 (po anglicky)
- ↑ Lim U, Subar AF, Mouw T, et al. Consumption of aspartame-containing beverages and incidence of hematopoietic and brain malignancies. Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention ,2006; 15(9):s 1654–1659, PMID 16985027 (po anglicky)
- ↑ Marinovich M, Galli CL, Bosetti C, Gallus S, La Vecchia C. Aspartame, low-calorie sweeteners and disease: regulatory safety and epidemiological issues. Food and Chemical Toxicology, 2013; 60:s 109-15. PMID 23891579 (po anglicky)
- ↑ EFSA completes full risk assessment on aspartame and concludes it is safe at current levels of exposure. European Food Safety Authority, 10 December 2013; "Dostupné online" (po anglicky)
Externé odkazy
- E951 - Aspartam . . Dostupné online. (po česky)
- MAGNUSON, B. A.; BURDOCK, G. A.; DOULL, J., et al. Aspartame: A Safety Evaluation Based on Current Use Levels, Regulations, and Toxicological and Epidemiological Studies. Critical Reviews in Toxicology, 2007, roč. 37, čís. 8, s. 629–727. DOI: 10.1080/10408440701516184. PMID 17828671. (po anglicky)
- Everything You Need to Know About Aspartame . International Food Information Council Foundation, jún 2003, . Dostupné online. (po anglicky)
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk