Turecká káva - Biblioteka.sk

Upozornenie: Prezeranie týchto stránok je určené len pre návštevníkov nad 18 rokov!
Zásady ochrany osobných údajov.
Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, nastavenie reklám a analýzu návštevnosti. OK, súhlasím


Panta Rhei Doprava Zadarmo
...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Turecká káva
Výraz turecká káva môže znamenať aj tureckú mokku, pozri turecká mokka.
Turecká káva v sovietskej duritke

Turecká káva (hovorovo: turek, zriedkavo zastarano: káva s lógrom [1]) je slovenský a český variant kávy, pripravovaný zaliatím a sparením mletej zrnkovej kávy vriacou vodou podávaný v sklennom pohári. S kávou pripravovanou v Turecku má spoločný len názov.[2] Odborníci a znalci ale tento druh kávy príliš neoceňujú pre jeho horšie chuťové vlastnosti oproti iným druhom kávy.[2][3] Tureckú kávu možno pripraviť aj z kávy bez kofeínu.

Príprava

Na prípravu kvalitnej tureckej kávy je dôležité vybrať kvalitné kávové zrná, ktoré by nemali byť prepražené, dlho namleté[3] a mali by byť čerstvé. Ideálne je namlieť kávu krátko pred prípravou. Káva sa pripravuje z množstva 8 až 12 g. Voda by nemala prejsť varom.[2] Káva by sa mala zaliať vodou pri teplote ideálne 95 °C a nechať odstáť asi 3 minúty, aby schladla na teplotu asi 70 °C. Pri tejto teplote už došlo k dostatočnej extrakcii a káva by sa mala čo najrýchlejšie vypiť. Pri ďaľšom lúhovaní sa uvoľňujú horké triesloviny, ktoré škodia žalúdku, alebo látky kaziace káve chuť.[3]

Referencie

  1. lógr; turek. In: ORAVEC, Peter. Slovník slangu a hovorovej slovenčiny. Praha : Maxdorf, 2014. 327 s. ISBN 978-80-7345-326-8.
  2. a b c http://www.vitalia.cz/clanky/odbornik-na-kavu-cesi-chteji-sveho-turka/
  3. a b c http://www.kavarnik.cz/ceska-turecka-kava/

Zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Turecká káva na českej Wikipédii.

Zdroj:
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Zdroj: Wikipedia.org - čítajte viac o Turecká káva





Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

Your browser doesn’t support the object tag.

www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk