Nôž - Biblioteka.sk

Upozornenie: Prezeranie týchto stránok je určené len pre návštevníkov nad 18 rokov!
Zásady ochrany osobných údajov.
Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, nastavenie reklám a analýzu návštevnosti. OK, súhlasím


Panta Rhei Doprava Zadarmo
...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Nôž
Kuchynský nôž firmy Victorinox.

Nôž je jednoduchý nástroj dennej potreby určený na rezanie a krájanie, prípadne aj k bodným a vrtným a bojovým úkonom. Zvyčajne ho tvorí ho čepeľ a rúčka. Pod zdrobnelým označením nožík sa najčastejšie rozumie menší vreckový (zatvárací) nôž.

Konštrukcia a použitie

Konštrukcia noža:
1. čepeľ
2. rúčka
3. hrot
4. hrana čepele
5. ostrie
6. chrbát noža
7. žliabok
8. ricasso
9. chránič prstov
10. zadok noža
11. šnúrka na zápästie

Nôž sa skladá z dvoch častí: čepele, slúžiacej na rezanie, krájanie, bodanie atď. a rúčky, slúžiacej na uchopenie, ktoré sú pevne spojené. V prípade, že je nôž (rezný nástroj) súčasťou väčšieho zariadenia, napr. obrábacieho stroja, rúčka nemusí byť jeho súčasťou. Princípom použitia je usmernenie sily na nepatrnú plochu ostria, kde môže pôsobiť nôž veľkým tlakom.

Existuje veľké množstvo nožov najrôznejších kategórií. Najstaršie nože boli vyvinuté z jednoduchých kamenných rezacích nástrojov[1]. Medzi najkvalitnejšie kamenné materiály patrili tie, ktoré bolo možné štiepať na ostrohranné úlomky, ako pazúrik alebo obsidián. S postupným zdokonaľovaním poznania sa začali vyrábať z kovov, najprv zo zlata, medi, bronzu a nakoniec zo železa a ocele.

Nože sa nosili v drevenej, koženej alebo plátennej pošve. Väčšina nožov mala na železný základ navarené oceľové ostrie a patrila medzi výrobky špecializovaných nožiarov. Mohol slúžiť aj ako príležitostná zbraň.[2]

Rozdelenie

Kuchynské nože (zľava doprava): mäsiarsky sekáčik, nož na chlieb, vykosťovací nôž, kuchársky nôž, nôž na porciovanie mäsa, nôž na čistenie zeleniny.

Existuje veľa druhov a konštrukcií nožov, ktoré sa v priebehu histórie menili a zdokonaľovali. Ich tvar, veľkosť a vyhotovenie zodpovedajú určeniu. Medzi najbežnejšie patria:

Okrem spomenutých typov existujú aj nástroje, určené na rezanie, pre ktoré sa tiež používa označenie nôž avšak sú súčasťou rôznych strojov. Sú to napríklad:

Referencie

  1. nôž . uluv.sk, . Dostupné online.
  2. Slovenská terminologická databáza - nôž . data.juls.savba.sk, 14.7.2009, . Dostupné online.

Iné projekty

  • Spolupracuj na Wikicitátoch Wikicitáty ponúkajú citáty od alebo o Nôž
  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Nôž
Zdroj:
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Zdroj: Wikipedia.org - čítajte viac o Nôž





Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

Your browser doesn’t support the object tag.

www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk