Izoaskorbát - Biblioteka.sk

Upozornenie: Prezeranie týchto stránok je určené len pre návštevníkov nad 18 rokov!
Zásady ochrany osobných údajov.
Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, nastavenie reklám a analýzu návštevnosti. OK, súhlasím


Panta Rhei Doprava Zadarmo
...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Izoaskorbát
Kyseliny erytorbová
Kyseliny erytorbová
Kyseliny erytorbová
Kyseliny erytorbová
Kyseliny erytorbová
Všeobecné vlastnosti
Sumárny vzorec C6H8O6
Systematický názov (5R)-5--3,4-dihydroxyfurán-2(5H)-ón
Synonymá E315
Fyzikálne vlastnosti
Molárna hmotnosť 176,124 g/mol
Ďalšie informácie
Číslo CAS 89-65-6
Pokiaľ je to možné a bežné, používame jednotky sústavy SI.
Ak nie je hore uvedené inak, údaje sú za normálnych podmienok.

Kyselina erytorbová je stereoizomér kyseliny askorbovej (vitamínu C).[1] Syntetizuje sa reakciou metyl 2-keto-D-glukonátu a metoxidu sodného. Takisto je možné syntetizovať ju zo sacharózy alebo niektorými kmeňmi plesní Penicillium, ktoré boli vybrané pre tento účel.[2] V potravinárstve má priradené E číslo E315 a používa sa ako antioxidant.[3][4] Jej soli sa nazývajú erytorbany, napríklad jej sodná soľ sa takisto používa ako prídavná látka v potravinárstve (konkrétne ako E316).

Prvýkrát ju syntetizovali nemeckí chemici Kurt Maurer a Bruno Schiedt roku 1933.[5][6][7][8][9]

Biologický účinok

Rôzne klinické skúšky zisťovali účinky kyseliny erytorbovej na človeka. V jednom výskume zisťovali účinky kyseliny erytorbovej na metabolizmus vitamínu C u mladých žien, avšak nebol nájdený žiadny účinok na príjem či vylučovanie vitamínu C z tela.[10] Neskoršia štúdia zistila, že kyselina erytorbová veľmi pomáha pri absorpcii nehemového železa.[11]

Potravinárstvo

Odkedy americká FDA zakázala použitie siričitanov ako konzervantov v jedlách, ktoré sa majú jesť čerstvé (napríklad šaláty), zvýšila sa používanosť kyseliny erytorbovej pre tento účel.

Okrem toho sa používa ako konzervant pre údené mäso a mrazenú zeleninu.[12]

Referencie

  1. Erythorbic acid and its sodium salt Dr R. Walker, Professor of Food Science, Department of Biochemistry, University of Surrey, England.
  2. Erythorbic acid . . Dostupné online.
  3. Current EU approved additives and their E Numbers, Food Standards Agency
  4. ZDRAVOPEDIA. E315 - Kyselina erytorbová . Zdravopedia, 2022-11-21, . Dostupné online.
  5. Die Darstellung einer Säure C6H8O6 aus Glucose, die in ihrer Reduktionskraft der Ascorbinsäure gleicht (Vorläuf. Mitteil.). Berichte der Deutschen Chemischen Gesellschaft, August 2, 1933, s. 1054–1057. DOI10.1002/cber.19330660807.
  6. Zur Darstellung des Iso-Vitamins C (d-Arabo-ascorbinsäure) (II. Mitteil.). Berichte der Deutschen Chemischen Gesellschaft, July 4, 1934, s. 1239–1241. DOI10.1002/cber.19340670724.
  7. "d-Gluco-saccharosonsäure, ein Isomeres der Ascorbinsäure, I. Mitteil.: Darstellung und Eigenschaften" (d-Gluco-saccharosonic acid, an isomer of ascorbic acid, 1st report: preparation and properties). Berichte der Deutschen Chemischen Gesellschaft, February 7, 1934, s. 324–332. DOI10.1002/cber.19340670235.
  8. Ascorbic acid and synthetic analogues. Journal of the Chemical Society, 1934, s. 63–67. DOI10.1039/JR9340000062.
  9. "Synthese der Ascorbinsäure und verwandter Verbindungen nach der Oson-Blausäure-Methode"(Synthesis of ascorbic acid and related compounds via the ozone-hydrogen cyanide method). Helvetica Chimica Acta, 1934, s. 510–520. DOI10.1002/hlca.19340170157.
  10. SAUBERLICH, HE; Tamura T; Craig CB. Effects of erythorbic acid on vitamin C metabolism in young women. American Journal of Clinical Nutrition, September 1996, s. 336–46. DOI10.1093/ajcn/64.3.336. PMID 8780343.
  11. FIDLER, MC; Davidsson L; Zeder C. Erythorbic acid is a potent enhancer of nonheme-iron absorption. American Journal of Clinical Nutrition, January 2004, s. 99–102. DOI10.1093/ajcn/79.1.99. PMID 14684404.
  12. Hui YH. Handbook of Food Science, Technology and Engineering.  : CRC Press, 2006. ISBN 0-8493-9848-7. S. 83–32.

Zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Erythorbic acid na anglickej Wikipédii.

Zdroj:
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Zdroj: Wikipedia.org - čítajte viac o Izoaskorbát





Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

Your browser doesn’t support the object tag.

www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk