A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Kyseliny erytorbová | |
Všeobecné vlastnosti | |
Sumárny vzorec | C6H8O6 |
Systematický názov | (5R)-5--3,4-dihydroxyfurán-2(5H)-ón |
Synonymá | E315 |
Fyzikálne vlastnosti | |
Molárna hmotnosť | 176,124 g/mol |
Ďalšie informácie | |
Číslo CAS | 89-65-6 |
Pokiaľ je to možné a bežné, používame jednotky sústavy SI. Ak nie je hore uvedené inak, údaje sú za normálnych podmienok. | |
Kyselina erytorbová je stereoizomér kyseliny askorbovej (vitamínu C).[1] Syntetizuje sa reakciou metyl 2-keto-D-glukonátu a metoxidu sodného. Takisto je možné syntetizovať ju zo sacharózy alebo niektorými kmeňmi plesní Penicillium, ktoré boli vybrané pre tento účel.[2] V potravinárstve má priradené E číslo E315 a používa sa ako antioxidant.[3][4] Jej soli sa nazývajú erytorbany, napríklad jej sodná soľ sa takisto používa ako prídavná látka v potravinárstve (konkrétne ako E316).
Prvýkrát ju syntetizovali nemeckí chemici Kurt Maurer a Bruno Schiedt roku 1933.[5][6][7][8][9]
Biologický účinok
Rôzne klinické skúšky zisťovali účinky kyseliny erytorbovej na človeka. V jednom výskume zisťovali účinky kyseliny erytorbovej na metabolizmus vitamínu C u mladých žien, avšak nebol nájdený žiadny účinok na príjem či vylučovanie vitamínu C z tela.[10] Neskoršia štúdia zistila, že kyselina erytorbová veľmi pomáha pri absorpcii nehemového železa.[11]
Potravinárstvo
Odkedy americká FDA zakázala použitie siričitanov ako konzervantov v jedlách, ktoré sa majú jesť čerstvé (napríklad šaláty), zvýšila sa používanosť kyseliny erytorbovej pre tento účel.
Okrem toho sa používa ako konzervant pre údené mäso a mrazenú zeleninu.[12]
Referencie
- ↑ Erythorbic acid and its sodium salt Dr R. Walker, Professor of Food Science, Department of Biochemistry, University of Surrey, England.
- ↑ Erythorbic acid . . Dostupné online.
- ↑ Current EU approved additives and their E Numbers, Food Standards Agency
- ↑ ZDRAVOPEDIA. E315 - Kyselina erytorbová . Zdravopedia, 2022-11-21, . Dostupné online.
- ↑ Die Darstellung einer Säure C6H8O6 aus Glucose, die in ihrer Reduktionskraft der Ascorbinsäure gleicht (Vorläuf. Mitteil.). Berichte der Deutschen Chemischen Gesellschaft, August 2, 1933, s. 1054–1057. DOI: 10.1002/cber.19330660807.
- ↑ Zur Darstellung des Iso-Vitamins C (d-Arabo-ascorbinsäure) (II. Mitteil.). Berichte der Deutschen Chemischen Gesellschaft, July 4, 1934, s. 1239–1241. DOI: 10.1002/cber.19340670724.
- ↑ "d-Gluco-saccharosonsäure, ein Isomeres der Ascorbinsäure, I. Mitteil.: Darstellung und Eigenschaften" (d-Gluco-saccharosonic acid, an isomer of ascorbic acid, 1st report: preparation and properties). Berichte der Deutschen Chemischen Gesellschaft, February 7, 1934, s. 324–332. DOI: 10.1002/cber.19340670235.
- ↑ Ascorbic acid and synthetic analogues. Journal of the Chemical Society, 1934, s. 63–67. DOI: 10.1039/JR9340000062.
- ↑ "Synthese der Ascorbinsäure und verwandter Verbindungen nach der Oson-Blausäure-Methode"(Synthesis of ascorbic acid and related compounds via the ozone-hydrogen cyanide method). Helvetica Chimica Acta, 1934, s. 510–520. DOI: 10.1002/hlca.19340170157.
- ↑ SAUBERLICH, HE; Tamura T; Craig CB. Effects of erythorbic acid on vitamin C metabolism in young women. American Journal of Clinical Nutrition, September 1996, s. 336–46. DOI: 10.1093/ajcn/64.3.336. PMID 8780343.
- ↑ FIDLER, MC; Davidsson L; Zeder C. Erythorbic acid is a potent enhancer of nonheme-iron absorption. American Journal of Clinical Nutrition, January 2004, s. 99–102. DOI: 10.1093/ajcn/79.1.99. PMID 14684404.
- ↑ Hui YH. Handbook of Food Science, Technology and Engineering. : CRC Press, 2006. ISBN 0-8493-9848-7. S. 83–32.
Zdroj
Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Erythorbic acid na anglickej Wikipédii.
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk