A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Ukážka surovín pripravených na varenie sa v hot pote | |
Pôvod | |
---|---|
Alternatívne názvy | čín. 火锅, pinyin huǒguō |
Miesto pôvodu | Čína |
Región | Východná Ázia |
Detaily | |
Chod | hlavné jedlo |
Hlavné ingrediencie | mäso zelenina huby morské plody vývar |
Hot pot alebo hotpot, v doslovnom preklade horúci hrniec, tiež známy ako polievkové jedlo, je pokrm, pri ktorom zdroj tepla umiestnený na jedálenskom stole udržuje hrniec s polievkovým vývarom na vare a vedľa hrnca sa podávajú rôzne čínske jedlá a prísady pre stravníkov, aby ich pridali do horúceho vývaru.[1]
Popis
Hot pot je vývar plný chute tradične podávaný vo veľkom kovovom hrnci. Vývar sa privedie do varu a nechá sa variť počas celej doby jedenia. Suroviny, ako mäso a zelenina, sa vložia do vriaceho vývaru, a tým sa uvaria. Uvarené kúsky sa namáčajú do omáčok pre doplňujúcu chuť. Hot pot sa považuje za hlavný chod a zvyčajne sa podáva bez ryže alebo rezancov na boku. Horúce hrnce si môžete pripraviť a zjesť doma alebo v reštaurácii.
Medzi typické ingrediencie hot potu patria tenké plátky mäsa, listová zelenina, šampiňóny, rezance, nakrájané zemiaky, fazuľové výrobky, vaječné knedle, tofu a morské plody. Suroviny sú vopred nakrájané na tenké kúsky, ktoré sa rýchlo a konzistentne uvaria vo vriacom vývare, ktorý sa udržiava pri miernej teplote varu. Väčšina surových potravín sa môže variť v hot pote, no môžu mať rôzny čas varenia. Preto sa doba varenia v hrnci môže líšiť.
Nakoniec je vývar z pridaných ingrediencií plný chutí a po vypnutí zdroja tepla sa môže podávať hosťom.
História
Statívy dynastie Čou môžu byť prvými prototypmi horúceho hrnca. Hostia medzi šľachtou mali každý vlastný hrniec vyrobený z bronzu a nazývaný ran lu 燃爐. Hlavnou časťou ran lu bol malý sporák s malým hrncom nad horiacim dreveným uhlím. Neskôr bol počas „Obdobia troch kráľovstiev“ (200–280) p.n.l. vytvorený horúci hrniec vyrobený z medi, ktorý je všeobecne uznávaný ako predchodca horúceho hrnca. Počas dynastie Čching horúci hrniec získal popularitu medzi cisármi. Najmä cisár Čchienlung mal veľmi rád horúci hrniec a jedol ho takmer ako každé jedlo dňa. Neskôr mal cisár Ťiačching pri svojej korunovácii bál s 1 550 horúcimi hrncami. Cisárovná Cch'si bola tiež známa tým, že obľubovala horúci hrniec, najmä v zimných mesiacoch.
Na konci 20. storočia, keď počet čínskych prisťahovalcov do USA výrazne stúpol, sa čínske jedlo rozšírilo aj do Spojených štátov a hot pot sa tak dostal do povedomia svetovej kulinárskej scény.[2]
Referencie
- ↑ SONG, ZHENG, XIAOJUN, Li, Shan, Gene. An Analysis of public opinions regarding internet-famous food: a 2016-2019 case study on Dianping. British Food Journal. Dostupné online. ISSN 0007-070X. DOI: 10.1108/BFJ-05-2021-0510. (po anglicky)
- ↑ McDougall, James I. (2021-01-02). "Globalization of Sichuan hot pot in the "new era"". Asian Anthropology. 20 (1): 77–92. doi:10.1080/1683478X.2020.1779970. ISSN 1683-478X. S2CID 225684185.
Iné projekty
- Commons ponúka multimediálne súbory na tému Hot pot
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk