A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Bryndzové halušky | |
Pôvod | |
---|---|
Miesto pôvodu | Slovensko |
Detaily | |
Chod | hlavné jedlo |
Teplota podávania | teplé |
Hlavné ingrediencie | zemiaky, múka, bryndza, slanina |
Variácie | bryndzové, syrové, kapustové |
Približné kalórie na porciu | 203 kcal na 100 gramov |
Halušky (ďalšie názvy[1][2]: čuse, glgačke, hičkoše, nočky, noky, strapačky, trepanky) sú jedlo pripravované hádzaním kúskov redšieho cesta do vriacej vody.[1] Sú považované za jeden z tradičných pokrmov Slovenska.[1] Tvoria neodmysliteľnú časť slovenskej, špecificky liptovskej, oravskej a okolitej kuchyne.
Hlavnými surovinami pri varení sú, múka (a prípadne vajce). Často sú pridávané zemiaky nastrúhané (ľudovo „narajbané“) na jemnú kašovitú hmotu, ktoré sa zmiešajú s múkou a vajcami, čím sa vypracuje polotuhé cesto, ktoré sa „sádza“ do vriacej vody. Takýto variant s pridanými zemiakmi sa nazýva „strapačky“. Práve technika sádzania malých kúskov cesta (nárečovo „metania“) – z drevenej dosky (lopárik) a scedenia halušiek – patria k veľmi dôležitým momentom. Existuje množstvo receptov, ako pripravovať halušky.[3][4]
Najznámejšie sú bryndzové halušky. Do nich sa pridáva bryndza, ktorá im dodáva výnimočnú chuť, môže sa posypať slaninovými oškvarkami a pažítkou, prípadne kôprom a podľa chuti dosoliť. Taktiež sa môže podávať s pohárom kyslého mlieka, alebo žinčice alebo priamo pridať smotanu k haluškám na tanieri.
Obľúbené sú aj halušky s (kyslou) kapustou. Bryndza môže byť nahradená smotanou s tvarohom. Robia sa aj halušky s makom a dokonca aj halušky s lekvárom[chýba zdroj. Zemiakové halušky (nazývané strapačky) sa podávajú s kapustou a vyprážanou slaninou, alebo s opečenou cibuľou a vyprážanou slaninou.
Dnes po celom Slovensku vznikajú (novodobé) salaše, ktoré ponúkajú ako jednu zo špecialít práve bryndzové halušky.
Referencie
- ↑ a b c halušky. In: Encyklopédia ľudovej kultúry Slovenska 1. Vyd. 1. Bratislava : Veda, 1995. 484 s. ISBN 80-224-0234-6. S. 160.
- ↑ noček. In: Slovník slovenských nárečí
- ↑ HRUBÁ, Marie; RABOCH, František. Kuchařka naší vesnice. 12. vyd. Praha : SZN, 1990. ISBN 80-209-0009-8.
- ↑ GOCNÍKOVÁ, Magdaléna. Víkendová kuchárka : 400 receptov. 1. vyd. Bratislava : Perfekt, 2014. 207 s. ISBN 978-80-8046-682-4. S. 34.
Iné projekty
- Commons ponúka multimediálne súbory na tému Halušky
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk