Chuť (zmysel) - Biblioteka.sk

Upozornenie: Prezeranie týchto stránok je určené len pre návštevníkov nad 18 rokov!
Zásady ochrany osobných údajov.
Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, nastavenie reklám a analýzu návštevnosti. OK, súhlasím


Panta Rhei Doprava Zadarmo
...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Chuť (zmysel)

Chuť je telesný zmysel, prostredníctvom ktorého niektoré živočíchy vnímajú chemické látky v rozpustenej podobe. Chuť je aj vlastnosť látok vnímaná týmto zmyslom.

Chuť človeka

Rozlišujeme päť základných chutí: sladkú, kyslú, horkú, slanú a umami.[chýba zdroj

Sladkú vnímame najmä na hrote jazyka, kyslú a slanú po stranách a horkú pri koreni jazyka. /Teória o rozložení vnemu chuti na jazyku je už neplatná/ Cez chuťovú dráhu sa zapojuje aj reflexné vylučovanie slín. Analyzátorom sú chuťové bunky, ktoré vytvárajú chuťové poháriky (caliculi gustatorii) v epiteli ústnej dutiny na jazyku, mäkkom podnebí a v hornej časti hltana a na zadnej strane hrtanovej príchlopky (epiglotis). Oblasť pre príjmanie najčistejších a najintenzívnejších chuťových vnemov – regio gustatoria, je na sliznici jazyka, kde sa nachádzajú ohradené papily/hradené bradavky (papillae valatae) a hubovité papily/bradavky (papillae fungiformes).

Najviac chuťových pohárikov je po stranách, na hrote a pri koreni jazyka. Skladajú sa z dvojakých buniek: chuťových a podporných. Podporné bunky sú v chuťovom poháriku usporiadané ako dieliky pomaranča. Medzi ne sú vsunuté chuťové bunky. Chuťové bunky sú vretenovité s veľkým okrúhlym jadrom. Z povrchu chuťových buniek vybiehajú jemné vlásky do chuťového póru (porus gustatorius). Bazálne časti chuťových buniek vytvárajú vo vnútri chuťových pohárikov synapsie s dendritmi bipolárnych buniek, ktoré sú uložene v ganglione kolienka (ganglion geniculi) a v gangliách IX. a X. hlavového nervu. Chuťová dráha pokračuje do talamu a do kôry laloka.

Iné projekty

Externé odkazy

  • FILIT – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok.
  • Biológia človeka – UK Bratislava 2001
Zdroj:
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Zdroj: Wikipedia.org - čítajte viac o Chuť (zmysel)





Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

Your browser doesn’t support the object tag.

www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk