Becherovka - Biblioteka.sk

Upozornenie: Prezeranie týchto stránok je určené len pre návštevníkov nad 18 rokov!
Zásady ochrany osobných údajov.
Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, nastavenie reklám a analýzu návštevnosti. OK, súhlasím


Panta Rhei Doprava Zadarmo
...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Becherovka
Becherovka
Becherovka bottle.jpg
Becherovka, tradičná fľaša
PôvodČesko Česko
KategóriaBittery
Rok založenia1807
Obsah alkoholu38%
Použitiepije sa samotná alebo ako aromatizujúca a ochucujúca súčasť miešaných nápojov

Becherovka je prírodný bylinkový alkoholický nápoj - likér. Obsahuje karlovarskú vodu, lieh, prírodný cukor a špecifickú horkastú zmes pozostávajúcu asi z 32 druhov byliniek a korenia. Bola uvedená na trh v roku 1807. Obsah alkoholu je 38 percent.

Becherovka sa pije studená, obvykle samotná, ale môže sa pridávať i do rôznych miešaných nápojov.

História

V roku 1807 začal karlovarský lekárnik Jan Becher predávať bylinný likér podľa svojej vlastnej receptúry. V roku 1841 jeho syn Johann začal hromadnú výrobu. Až do roku 1945 bola firma vo vlastníctve rodiny. Po druhej svetovej vojne bola výroba znárodnená. V súčasnosti je podnik privatizovaný a patrí spoločnosti Pernod Ricard.

Výroba a recept

V dnešnej dobe sú v karlovarskom podniku len dvaja ľudia, ktorí poznajú celé výrobné tajomstvo Becherovky a nedá sa očakávať, že by ho spoločnosť niekedy prezradila verejnosti. Títo dvaja vyvolení sú jediní, ktorí môžu vstúpiť do miestnosti nazvanej „Drogikamr“, názov používaný ešte v dobe Becherov, a ktorí raz týždenne pripravia zmes bylín a korenín. Zhruba tri štvrtiny bylín a korenia pochádzajú zo zahraničia, vybrané druhy sa vyskytujú v okolí Karlovych Varov.

Hotová zmes je vo vreciach z prírodného materiálu na týždeň ponorená do alkoholu, aby sa dokonale vylúhovala. Výsledný extrakt sa zmieša s vodou a prírodným cukrom a potom sa dáva do originálnych ručne vyrobených dubových sudov. Materiál, dub, je dôležitou podmienkou úspechu, Becherovke dodáva niečo zo svojej typickej chuti a farby. Becherovka dozrieva v sudoch približne dva mesiace. Potom sa obsah sudov zmieša a plní do fliaš.

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Becherovka
Zdroj:
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Zdroj: Wikipedia.org - čítajte viac o Becherovka





Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

Your browser doesn’t support the object tag.

www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk