Tandúr - Biblioteka.sk

Upozornenie: Prezeranie týchto stránok je určené len pre návštevníkov nad 18 rokov!
Zásady ochrany osobných údajov.
Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, nastavenie reklám a analýzu návštevnosti. OK, súhlasím


Panta Rhei Doprava Zadarmo
...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Tandúr
 ...
Pečenie chlebových placiek v tandúroch v Turkménsku

Tandúr (sanskrt: कन्दु,[1] arab. تنور‎, perz. تنور‎, tur. tandır, urd. تندور‎, armén. Թոնիր, azerb. təndir, hind. तन्दूर, ben. তন্দূর, gruz. თონე, pan. ਤੰਦੂਰ, čín. 馕坑) je hlinená alebo kovová pec, ktorá má podobu valca asi meter vysokého, postaveného na základni a zapusteného do zeme. Je určená na varenie a pečenie.

Na dne sa kúri uhlím alebo ešte lepšie dreveným uhlím - nad ním sa dá piecť mäso na ihle. Na stenách tandúru sa pečú placky, na mise, ktorá zakrýva horný otvor, sa pripravujú omáčky alebo sa tu udržujú placky v teplom stave.

Tandúr sa používa predovšetkým v južnej, strednej a západnej Ázii,[2] a ďalej tiež na Kaukaze.[3]

Tandoori: namarinované kurča

Kurča Tandoori

Kurča tandoori je chutný pokrm indickej kuchyne pôvodom z regiónu Pandžáb, ktorý sa nachádza na území dnešnej Indie a Pakistanu. Kurča je najprv naložené v jogurtovej marináde, ktorej súčasťou je garam masala, cesnak, zázvor, rímska rasca, kajenské korenie, prípadne ďalšie koreniny. Papričky dodávajú pokrmu charakteristickú červenú farbu, u menej pálivých receptov sa môžeme stretnúť s tmavo žltou farbou, ktorú spôsobuje použitie kurkumy. Pokrm môže byť pripravený v tradičnej peci tandúr, často tiež na tradičnom grile.[4]

Referencie

  1. http://books.google.com/books?id=kibIQBCGmmwC&pg=PA383&lpg=PA383&dq=kandu+sanskrit+manjit+gill&source=bl&ots=RDMQVkzU4E&sig=SizuH_I8mEyDb-sn0P8b-Ti1las&hl=en&sa=X&ei=TId6UrC8I86EygHfxIDQDQ&ved=0CDEQ6AEwAQ#v=onepage&q=kandu%20sanskrit%20manjit%20gill&f=false
  2. RAICHLEN, Steven. A Tandoor Oven Brings India's Heat to the Backyard. The New York Times, 2011-05-10. Dostupné online.
  3. RAICHLEN, Steven. A Tandoori Oven brings India's heat to the backyard . New York Times, 2011-05-10, . Dostupné online.
  4. http://www.lidovky.cz/kure-tandoori-indicka-kuchyn-podle-romana-pauluse-fsp-/dobra-chut.aspx?c=A140909_103427_dobra-chut_ape
  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Tandúr na českej Wikipédii.

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Tandúr
Zdroj:
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

čítajte viac o Tandúr

Podporte znalostnú spoločnosť na Slovensku...
čítajte viac na tomto odkaze: Varenie

...

Moka
Sporák

Updating...x




Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

Your browser doesn’t support the object tag.

www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk