A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Sója fazuľová (Glycine max (L.) Merr., 1917) je strukovina pochádzajúca z Východnej Ázie. Patrí do rodu sója z čelade bôbovité. Táto jednoročná rastlina môže rásť do výšky od 20 cm do 2 m.
Táto rastlina pôvodom z Číny sa dostala do Ameriky a Európy v 18. storočí. Na rozdiel od divoko rastúcej sóje je „moderná“ sója kultivovaná a väčšina aj geneticky modifikovaná. V súčasnosti sú najväčšími producentami sóje Spojené štáty, Brazília, Austrália a Argentína.[1]
Využitie
Sója je poľnohospodársky veľmi významná rastlina. Je využívaná ako krmivo pre dobytok alebo je spracovaná ako olej a sójový proteín. Taktiež je základom pre ďalšie produkty a potraviny ako sójové mlieko, sójové mäso, sójova omáčka, tempeh a tofu. Okrem potravinárskeho priemyslu je využívaná aj na výrobu bionafty, kozmetických prípravkov, olejov, mydiel, plastov a podobne.
Referencie
- ↑ The History of Soybeans získané 14. 1. 2008
Iné projekty
- Commons ponúka multimediálne súbory na tému Sója fazuľová
- Wikidruhy ponúkajú informácie na tému Sója fazuľová
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk