Steak - Biblioteka.sk

Upozornenie: Prezeranie týchto stránok je určené len pre návštevníkov nad 18 rokov!
Zásady ochrany osobných údajov.
Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, nastavenie reklám a analýzu návštevnosti. OK, súhlasím


Panta Rhei Doprava Zadarmo
...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Steak
Hovädzí steak mäso
Surový hovädzí steak
Rib Eye steak
Rib eye steak

Steak je pomenovanie pre rez mäsa krájaný z väčšieho kusu kolmo cez svalové vlákna. Tradične sa pod označením steak myslí kus hovädzieho mäsa (u nás tiež známy pod názvom biftek, ktorý vznikol skomolením anglického slovného spojenia beef steak). V širšom význame je však steakom akýkoľvek plátok mäsa, existuje tak napr. bravčový steak, kurací steak, jelení steak či steak z lososa alebo tuniaka.

Príprava

Steaky sa tradične pripravujú grilovaním alebo pečením na panvici. Hovädzie steaky môžu byť pripravované pri rozdielnych teplotách a čase. Výsledný steak sa tak líši podľa stupňa prepečenia od takmer surového až po úplne prepečený.

Základom prípravy je rýchle opečenie mäsa z obidvoch strán, aby sa steak na vonkajšej strane zatiahol a vo vnútri si zachoval šťavnatosť. Rôzny stupeň prepečenia si vyžadujú aj steaky z lososa alebo tuniaka.  

Stupne prepečenia

Základom pri príprave steakov je preferencia jeho prepečenia. Kratšie prepečenie znamená šťavnatejšie a krehkejšie mäso, preto má každý druh mäsa odporúčaný stupeň prípravy

  • Raw (surový) – takýto steak sa nikde nepodáva. Surové hovädzie mäso sa používa len pri niektorých špecifických pokrmoch ako je napr. tatársky biftek alebo carpaccio.
  • Blue rare (veľmi mierne opečený) – vo vnútri je úplne krvavý a z vonkajšej strany opečený zhruba 30 sekúnd
  • Rare (mierne opečený) – vnútro steaku je stále veľmi červené, hoci vonkajšia časť je už mierne opečená. Vnútorná teplota steaku je 52 stupňov Celzia.
  • Medium rare (mierne prepečený) – jeden z najpopulárnejších stupňov prepečenia. Mäso vo vnútri je ružové a šťavnaté a veľmi pozvoľna prechádza k opečenej vonkajšej časti.
  • Medium (stredne prepečený) – stred mäsa je ružový, stále však relatívne šťavnatý
  • Medium well (viac prepečený) – mäso je už takmer úplne prepečené. Vo vnútri má mäso veľmi jemne ružovú farbu.
  • Well done (úplne prepečený) – mäso je už úplne prepečené a veľmi suché. Spôsob takejto prípravy sa neodporúča.

Druhy steakov

Na steaky je vhodné mäso, ktoré bolo najmenej namáhané. Je jemné, mäkké a neobsahuje takmer žiadne šľachy. Najznámejší a najjemnejší kus mäsa je takmer vôbec nenamáhaný sval v podobe sviečkovice.

Označenie steakov nie je úplne jednotné. Každá krajina má svoje vlastné označenie rezov. Francúzi napr. niektoré americké steaky nepoznajú a naopak. Najznámejšie druhy steakov sú:

  • Sviečkovica – najjemnejšia a najdrahšia časť hovädzieho mäsa
  • Filet mignon – steak zo strednej a tenšej časti sviečkovice v tvare valčeka
  • Strip steak – steak z nízkej roštenky s jemným tukovým mramorovaním
  • Rib eye – steak s výraznou chuťou, ktorú mu dodáva tukové mramorovanie
  • Rump steak – steak zo spodného alebo vrchného šálu
  • T-bone steak – veľmi pôsobivý steak, ktorý má dva druhy mäsa. Väčšia časť je roštenka a menšia sviečkovica.
  • Falošná sviečkovica – najjemnejší kúsok mäsa z pleca
  • Flank steak – časť mäsa z pupka; obľúbený prevažne vo Francúzsku
  • Wagyu – steak z japonského vzácneho plemena. Má pôsobivé tukové mramorovanie a vynikajúcu chuť.[1]

Referencie

  1. Marcus Polman: Dokonalý steak, Slovart, 2014, ISBN 9788055610580

Externé odkazy

Príprava steaku na panvici

Zdroj:
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Zdroj: Wikipedia.org - čítajte viac o Steak

Katastrálne územie
Kaviár
Klokočov (okres Havlíčkův Brod)
Knyk
Kožlí (okres Havlíčkův Brod)
Kochánov (okres Havlíčkův Brod)
Kojetín (okres Havlíčkův Brod)
Koordinovaný svetový čas
Kouty (okres Havlíčkův Brod)
Kozlov (okres Havlíčkův Brod)
Krásná Hora
Krátká Ves
Kraborovice
Kraj (Česko)
Kraj Vysočina
Krucemburk
Kukuričné lupienky
Kunemil
Květinov
Kyjov (okres Havlíčkův Brod)
Kynice
Kyseľ (ruský pokrm)
Lány (okres Havlíčkův Brod)
Lípa (okres Havlíčkův Brod)
Langoš (jedlo)
Lavaš
Leškovice
Leština u Světlé
Ledeč nad Sázavou
Libice nad Doubravou
Lipnice nad Sázavou
Lučice (okres Havlíčkův Brod)
Lupáčik
Malčín
Maleč
Marmeláda (bez kúskov plodov)
Marmeláda (citrusové plody)
Med
Mestečko (typ obce)
Metrov nad morom
Michalovice (okres Havlíčkův Brod)
Miestna časť
Mlieko (cicavce)
Modlíkov
Musaka
Nejepín
Nová Ves u Chotěboře
Nová Ves u Leštiny
Nová Ves u Světlé
Obec
Obec (správna jednotka)
Obec s rozšírenou pôsobnosťou
Obyvateľstvo
Okres (Česko)
Okres Havlíčkův Brod
Okrouhlička
Okrouhlice
Olešenka (okres Havlíčkův Brod)
Olešná (okres Havlíčkův Brod)
Ostrov (okres Havlíčkův Brod)
Oudoleň
Ovesná Lhota
Příseka (okres Havlíčkův Brod)
Přibyslav (okres Havlíčkův Brod)
Panini (jedlo)
Pavlov (okres Havlíčkův Brod)
Piadina
Pljeskavica
Poštové smerovacie číslo
Podmoklany
Podmoky (okres Havlíčkův Brod)
Podpecník
Podvýživa
Pohleď (okres Havlíčkův Brod)
Pohled (okres Havlíčkův Brod)
Portál:Česko
Portál:Geografia
Postruheň
Poverený obecný úrad
Prosíčka (okres Havlíčkův Brod)
Puding
Rýchle občerstvenie
Radostín (okres Havlíčkův Brod)
Rezeň
Richman
Rozloha
Rozsochatec
Rušinov
Rybníček (okres Havlíčkův Brod)
Sázavka (okres Havlíčkův Brod)
Sacherova torta
Sedletín
Skorkov (okres Havlíčkův Brod)
Skryje (okres Havlíčkův Brod)
Skuhrov (okres Havlíčkův Brod)
Slavíkov (okres Havlíčkův Brod)
Slavětín (okres Havlíčkův Brod)
Slavníč
Sloupno (okres Havlíčkův Brod)
Služátky (okres Havlíčkův Brod)
Smäd
Sobíňov
Spoločná nomenklatúra územných jednotiek pre štatistické účely
Stříbrné Hory (okres Havlíčkův Brod)
Steak
Stredoeurópsky čas
Stredoeurópsky letný čas
Světlá nad Sázavou
Tatársky biftek
Tiramisu
Tis (okres Havlíčkův Brod)
Trpišovice
Turón (jedlo)
Uhelná Příbram
Víska (okres Havlíčkův Brod)
Věžnice (okres Havlíčkův Brod)
Věž (okres Havlíčkův Brod)
Vepříkov
Veselý Žďár
Viedenský rezeň
Vilémovice (okres Havlíčkův Brod)
Vilémov (okres Havlíčkův Brod)
Vlajka
Vlkanov (okres Havlíčkův Brod)
Vysoká (okres Havlíčkův Brod)
Wikipédia:Výhonok
Základná sídelná jednotka
Zemepisné súradnice
Zemiakové hranolčeky
Zemiakové lupienky
Zoznam obcí v Česku
Zoznam reťazcov reštaurácií rýchleho občerstvenia
Zvěstovice




Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

Your browser doesn’t support the object tag.

www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk