Sezam indický - Biblioteka.sk

Upozornenie: Prezeranie týchto stránok je určené len pre návštevníkov nad 18 rokov!
Zásady ochrany osobných údajov.
Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, nastavenie reklám a analýzu návštevnosti. OK, súhlasím


Panta Rhei Doprava Zadarmo
...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Sezam indický
sezam indický

Kvety
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Sesamum indicum
Linné
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Sezam indický alebo sezam (lat. Sesamum indicum) je kvitnúca rastlina z rodu sezam (Sesamum).

Je široko naturalizovaný v tropických oblastiach po celom svete a pestuje sa pre svoje jedlé semená, ktoré rastú v strukoch. V Afrike sa vyskytuje množstvo divých príbuzných, v Indii je ich počet menší. Svetová produkcia v roku 2016 bola 6,1 milióna ton, pričom najväčšími producentmi boli Tanzánia, Mjanmarsko, India a Sudán[1].

Sezamové semeno je jedno z najstarších známych olejnatých semien, domestikované už pred 3000 rokmi[2]. Rod sezam má mnoho ďalších druhov, z ktorých väčšina je divoká a pochádza zo subsaharskej Afriky. Kultivovaný typ S. indicum pochádza z Indie[3][4] a je tolerantný na sucho, pričom rastie tam, kde iné plodiny zlyhávajú.[2][5]

Sezamové semeno má vysoký podiel oleja, jeden z najvyšších semenách. S bohatou, orechovou chuťou je bežnou súčasťou kuchýň na celom svete.[5][6] Môže u niektorých ľudí vyvolať alergickú reakciu.[7]

Opis

Je to jednoročná rastlina. Rastie do výšky 50 až 100 cm. Listy sú protistojné dlhé 4 až 14 cm a široké do 5 cm. Kvety sú biele, kalichovité dlhé 3 až 5 cm. Farba kvetov niekedy býva fialová alebo modrá.

Výživa

V 100 g sušených a celých sezamových semien poskytuje 573 kalórií a sú zložené z 5 % vody, 23 % uhľohydrátov (vrátane 12 % vlákniny), 50 % tuku a 18 % bielkovín. Sezamové semená sú bohaté (20 % alebo viac dennej hodnoty) na niekoľko vitamínov B a minerálov, najmä železo, horčík, vápnik, fosfor a zinok.[8]

Vedľajší produkt, ktorý zostáva po extrakcii oleja zo sezamových semien, sa nazýva sezamová múka a je bohatá na bielkoviny (35 – 50 %). Používa sa v kuchyni a ako krmivo pre hydinu a hospodárske zvieratá.[9][6][10]

Metaanalýza ukázala, že spotreba sezamu spôsobila malé zníženie systolického aj diastolického krvného tlaku.[11] Štúdie ohľadom sezamového oleja ukázali zníženie markerov oxidačného stresu a peroxidácie lipidov[12].

Referencie

  1. Sesame seed production in 2016, Crops/World Regions/Production Quantity from pick lists . UN Food and Agriculture Organization Corporate Statistical Database (FAOSTAT), 2017, . Dostupné online.
  2. a b Sesame: New Approaches for Crop Improvement . Purdue University, 1990. Dostupné online.
  3. T. Ogasawara, k.Chiba, m.Tada in (Y. P. S. Bajaj ed ). Medicinal and Aromatic Plants, Volume 10.  : Springer, 1988, 1988. ISBN 978-3-540-62727-2.
  4. Proceedings of the Harlan Symposium 1997- The Origins of Agriculture and Crop Domestication Retrieved 2012-06-17
  5. a b D. Ray Langham. Phenology of Sesame . American Sesame Growers Association. Dostupné online.
  6. a b Sesame . Purdue University. Dostupné online.
  7. Sesame Allergy . Institute of Food Research, United Kingdom. Dostupné online.
  8. FoodData Central Search Results . fdc.nal.usda.gov, . Dostupné online.
  9. Ray Hansen. Sesame profile . Agricultural Marketing Resource Center, August 2011. Dostupné online.
  10. Heuzé V., Tran G., Bastianelli D., Lebas F., 2017. Sesame (Sesamum indicum) seeds and oil meal. Feedipedia, a programme by INRA, CIRAD, AFZ and FAO. https://www.feedipedia.org/node/26 Last updated on June 22, 2017, 16:08
  11. Can sesame consumption improve blood pressure? A systematic review and meta-analysis of controlled trials. Journal of the Science of Food and Agriculture, 2017, s. 3087–3094. DOI10.1002/jsfa.8361. PMID 28387047.
  12. Effects of the Intake of Sesame Seeds (Sesamum indicum L.) and Derivatives on Oxidative Stress: A Systematic Review. Journal of Medicinal Food, 2016, s. 337–345. DOI10.1089/jmf.2015.0075. PMID 27074618.

Iné projekty

Literatúra

  • BEDIGIAN, Dorothea. Sesame (The genus Sesamum). Boca Raton : CRC Press, 2010. 556 s. ISBN 978-1-4200-0520-2. (po anglicky)

Zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Sesame na anglickej Wikipédii.

Zdroj:
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Zdroj: Wikipedia.org - čítajte viac o Sezam indický





Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

Your browser doesn’t support the object tag.

www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk