A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Sacherova torta alebo sacher je druh čokoládovej torty s marhuľovou marmeládou a čokoládovou polevou.
Túto koláčovú zmes s čokoládou vytvoril v roku 1832 vtedy šestnásťročný Franz Sacher v druhom učňovskom ročníku na dvore kniežaťa Metternicha. Metternich vydal príkaz šéfkuchárovi, aby pripravil niečo špeciálne pre výnimočných hostí. Šéfkuchár bol však práve chorý, a tak sa rozkaz dostal až k Franzovi Sacherovi a ten si vymyslel túto tortu. Až jeho syn vylepšil túto znamenitú pochúťku čokoládovou polevou a marhuľovou marmeládou počas svojich učňovských rokov u cisárskeho a kráľovského dvorného cukrára Demela. Odvtedy je táto torta jedna z najznámejších kulinárskych špecialít Viedne. V roku 1876 vystúpil Eduard Sacher aj ako zakladateľ reštaurácie a Hotela Sacher.
Označenie Originálna Sacherova torta (Original Sacher-Torte) bolo registrované viedenským Hotelom Sacher ako firemné označenie, receptúra torty je držaná v tajnosti.
Do roku 1965 pretrvávala dlhoročná hádka o toto meno s cisárskym a kráľovským cukrárom Demelom, pretože už od jej vynájdenia existovala jedna „Original Sacher-Torte“. Medzičasom sa Demelova torta volá Demel’s Sachertorte (Demelova Sacherova torta) a zhotovuje sa stále ručne. Navonok sa odlišuje od Original Sacher-Torte tým, že sa vrstva marmelády nachádza v strede torty a nie pod čokoládovou polevou.
Predchodcovia Sacher torty sa našli už omnoho skôr, asi v roku 1718 sa objavila kuchárska kniha Conarda Haggera alebo v kuchárskej knihe Gartler-Hickmanna z roku 1749. Odkedy Katharina Prato v „Die Süddeutsche Küche“ (Juhonemecká kuchyňa) predstavila Chocolade-Torte à la Sacher, zostali čokoládová poleva, marhuľová marmeláda a Sacher spolu neoddeliteľne spojené.
Môžeme nájsť početné napodobeniny originálnej receptúry. Pri príležitosti kultúrnej akcie Graz – hlavné mesto kultúry 2003 bola vytvorená Sacher Masoch-Torte, ktorá predstavuje variáciu Sacher torty, pomenovaná po Leopoldovi von Sacher-Masoch. Obsahuje ríbezľovú marmeládu a marcipán.
Iné projekty
- Wikiknihy ponúkajú texty a príručky na tému Sacherova torta
- Commons ponúka multimediálne súbory na tému Sacherova torta
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk