A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Rýchle občerstvenie alebo fast food (angl. = rýchla potrava) je druh verejného stravovania, založený na rýchlom výbere, predaji a konzumácii stravy. Prevádzky rýchleho občerstvenia dosahujú zvýšenú rýchlosť obsluhy tým, že umožňujú zákazníkom získanie potravy s minimálnym prerušením iných činností (stravovanie pri ceste do práce alebo z práce, nezriedka predaj priamo do auta), a zvýšenú rýchlosť konzumácie tým, že úpravou jedla a jeho balením podporujú konzumáciu postojačky alebo v pohybe.
Dejiny
Aj keď rýchle občerstvenie je obvykle pokladané za výdobytok modernej doby, respektíve 20. storočia, písomné pramene aj archeologické nálezy (napr. maľby) dokazujú, že pouličné zariadenie na prípravu požívatín k okamžitej konzumácii existovala už v najstarších kultúrach v Stredomorí, na Blízkom aj Ďalekom východe, teda prakticky všade, kde sa vyvinuli sídla mestského typu, s vysokou diferenciáciou spôsobu obživy u obyvateľstva. Moderný jav rýchleho občerstvenia vznikol v Kalifornii, tesne pred druhou svetovou vojnou. Richard a Maurice McDonaldovci, ktorí riadili drive-in-burger (reštaurácia, kde sa ide autom k okienku a ste obslúžení v aute), blízko Los Angeles, boli unavení z neustáleho umývania príborov a riadu, a preto sa rozhodli vymyslieť systém, pri ktorom by sa zákazníci mohli obsluhovať sami a obmedziť menu na podložky, ktoré by mohli byť pripravené aj nekvalifikovanými kuchármi a bez dosky, nožov a vidličiek.
Kritika fast foodov
Pri fastfoodoch je najčastejšie kritizované:
- nízka kvalita podávaného jedla
- nadmerné používanie umelých ingrediencií (emulgátory, stabilizátory, …)
- nízka výživná hodnota, najmä pri bielkovinách (a naopak, nadmerné množstvo cukrov a tukov)
- nutrične nevyrovnané zloženie
- absencia ostatných dôležitých živín, stopových prvkov
- nešetrné zachádzanie s prírodnými zdrojmi pri prevádzkovaní reštauračných reťazcov tohto typu
- nehumánne podmienky pri chove zvierat, určených na mäso, používané vo fastfooch
- neprimeraná, neetická alebo klamlivá reklama
- reklama, ktorá vyrábané jedlá vydáva za nutrične vyrovnané, popr. obsahujúce asociácie daného jedla rýchleho občerstvenia so zdravým životným štýlom
- zacieľovanie na najmenšie deti, v snahe získať „celoživotných zákazníkov“
- nasadenie rôznych metód na hranici etiky, napr. tzv. naggingu alebo tiež pester factoru (nabádanie dieťaťa, aby rodiča prehováralo a rôznymi spôsobmi naliehalo, aby išli práve do avizovaného fast foodu)
- príliš veľký objem reklamy (udáva sa, že priemerné americké dieťa sa ročne stretne s 20 000 reklamami na reštaurácie rýchleho občerstvenia)
- podiel na globálnom náraste obezity a nezdravých stravovacích návykov (u dospelých aj u detí)
- uniformita, narušovanie národnej aj lokálnej jedinečnosti, globalizácia
- podmienky (v hierarchii nižšie situovaných) zamestnancov, pracujúcich v reštauráciách rýchleho občerstvenia
- častý stres a depresie z práce
- často vysoká opakovanosť úloh v pracovnej náplni „obracačov hamburgerov“, pracovné prostredie zámerne navrhnuté pre vysokú „nahraditeľnosť“ zamestnancov
- relatívne malé pracovné benefity
- podpriemerné platy radových zamestnancov v kontraste s celkovými výnosmi reťazcov
Pozri aj
- McDonald’s
- Kentucky Fried Chicken
- Krusty Krab
- hamburger
- hot dog
- kebab
- gyros
- richman
- zoznam reťazcov reštaurácií rýchleho občerstvenia
Iné projekty
- Commons ponúka multimediálne súbory na tému Rýchle občerstvenie
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Čierny cesnak
Ďumbier (korenie)
Ľubovnianka (minerálna voda)
Ľutenica
Šúľance
Šľahačka (jedlo)
Šafran siaty
Šampanské
Škorica
Špáradlo
Špageta
Špagety
Žemľovka
Žervé
Židovská kuchyňa
Aníz (korenina)
Ano, šéfe!
Aperitív
Arašidové chrumky
Badián (korenie)
Biela čokoláda
Bosniak (pečivo)
Bravčové mäso
Brie (syr)
Bromatológia
Bruschetta
Bryndzová nátierka
Bryndzové halušky
Caffellatte
Camembert
Cesto
Cestovina
Chalva
Chlorid sodný
Curuba
Dezert
Držková polievka
Dulce de leche
Dvojslivka
Eidamský syr
Európska vegetariánska únia
Fašírka
Frutariánstvo
Gastronómia
Gouda (syr)
Grécky jogurt
Gyros
Halušky
Hamburger
Horčica (potravina)
Hrach
Hrach siaty
Hrniec
Instantná káva
Japonská kuchyňa
Jogurt
Kašrut
Kakao
Kapustnica
Kapustové halušky
Karí
Kaviár
Kebab
Kentucky Fried Chicken
Klinčekovec voňavý
Klobása
Koláč
Korenie
Kuchárske umenie
Kukuričné lupienky
Kukurica
Kumkvat
Kvások
Kyseľ (ruský pokrm)
Liatinový hrniec
Liptauer
Loj
Múka
Mangostána (ovocie)
Marlenka
Mascarpone
Maslo
McDonald's
Mitická
Moccacino
Motel
Mozzarella
Mrvenička
Muškátový kvet
Nugát
Oštiepok
Ocot
Oliva (plod)
Omáčka
Oscypek
Ovocie
Párok v rožku
Palina dračia
Paprika ročná
Parenica
Parmezán
Parve
Perník
Piškóta
Pirohy
Pizza quattro formaggi
Pochutina
Podpecník
Polievka
Pomaranč
Potravina
Provensalská zmes
Puding
Rámen
Rýchle občerstvenie
Rambután (ovocie)
Rasca (korenie)
Repa obyčajná
Rezeň
Riad (jedlá)
Rožok (druh pečiva)
Sacherova torta
Segedínsky guláš
Seitan
Slovenský zväz kuchárov a cukrárov
Someliér
Srvátka
Sterilizácia (potravinárstvo)
Strukovina
Suflé
Surimi
Suvlaki
Syr
Tanier
Tarhoňa
Tatárska omáčka
Teľacie mäso
Tempe
Tepelná úprava potravín
Tiramisu
Tlakový hrniec
Tofu
Tortilla de patatas
Tostones
Tvaroh
Umývanie riadu
Utopenec
Varené víno
Vavrín pravý
Vegánstvo
Viedenský rezeň
Wasabi
Zelenina
Zeler
Zemiakové hranolčeky
Zemiakové lupienky
Zmrzlinový pohár
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk