A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Pach (iné názvy: odor; najmä, ak je nepríjemný: zápach; nepríjemný: smrad; nepríjemný : puch; príjemný: vôňa; výrazný alebo typický : aróma[1][2][3][4]) je objektívna kvalita subjektívneho čuchového vnemu, ktorý vzniká pôsobením chemicky aktívnej zložky vnímanej látky (t.j. tzv. pachovej látky) na čuchový orgán človeka alebo vyššieho živočícha. Skôr hovorovo sa takto označuje aj vnímaná pachová látka.[5][6][7] Výrazy aróma alebo vôňa môžu tiež odborne označovať (aj nežiadúci) pach v dôsledku vonných látok potravín, kvetov, kozmetických výrobkov a pod.[8]
Pach a ľudia
U ľudí sa citlivosť na pach sa mení od jedinca k jedincu a máva výrazné vegetatívne a emocionálne účinky. Pri dlhšom pôsobení pachu si človek na pach (nie natrvalo) privyká, t.j. klesá vnímateľnosť pachu. Z ekologického hľadiska zápachy vznikajú najmä zmiešaním plynných látok alebo látok vo forme pár vo vzduchu. Zdrojom veľmi nepríjemných zápachov sú najmä sladovne, údiarne mäsa s rýb, škrobárne, výrobne polievkových korení či rybacej múčky, chemické továrne a podobne.[6]
Pach potravín
Do potravín sa na zvýraznenie arómy pridávajú prírodné alebo umelé aromatické látky (vonné látky) v podobe koncentrátov. Nežiaduca aróma potravín môže vzniknúť v dôsledku chybného pomeru aromatických látok alebo pôsobením fyzikálno-chemických či mikrobiologických procesov počas spracovania či skladovania.[8]
Zdroje
- ↑ pach. In: Krátky slovník slovenského jazyka. 4. dopl. a upr. vyd. Bratislava : Veda, 2003. 985 s. Dostupné online. ISBN 80-224-0750-X. ; zápach. In: Krátky slovník slovenského jazyka. 4. dopl. a upr. vyd. Bratislava : Veda, 2003. 985 s. Dostupné online. ISBN 80-224-0750-X. ; puch. In: Krátky slovník slovenského jazyka. 4. dopl. a upr. vyd. Bratislava : Veda, 2003. 985 s. Dostupné online. ISBN 80-224-0750-X. ; vôňa. In: Krátky slovník slovenského jazyka. 4. dopl. a upr. vyd. Bratislava : Veda, 2003. 985 s. Dostupné online. ISBN 80-224-0750-X. ; aróma. In: Krátky slovník slovenského jazyka. 4. dopl. a upr. vyd. Bratislava : Veda, 2003. 985 s. Dostupné online. ISBN 80-224-0750-X. ; odor. In: Krátky slovník slovenského jazyka. 4. dopl. a upr. vyd. Bratislava : Veda, 2003. 985 s. Dostupné online. ISBN 80-224-0750-X.
- ↑ pach. In: PECIAR, Štefan, ed. Slovník slovenského jazyka. 1. vyd. Zväzok III p-r. Bratislava : Vydavateľsto SAV, 1963. 912 s. Dostupné online. S. 10. ; zápach. In: PECIAR, Štefan, ed. Slovník slovenského jazyka. 1. vyd. Zväzok V v-ž. Bratislava : Vydavateľstvo SAV, 1965. 848 s. Dostupné online. S. 491. ; vôňa. In: PECIAR, Štefan, ed. Slovník slovenského jazyka. 1. vyd. Zväzok V v-ž. Bratislava : Vydavateľstvo SAV, 1965. 848 s. Dostupné online. S. 153-154. ; aróma. In: PECIAR, Štefan, ed. Slovník slovenského jazyka. 1. vyd. Zväzok I a – k. Bratislava : Vydavateľstvo Slovenskej akadémie vied, 1959. 815 s. Dostupné online. S. 46. ; puch. In: PECIAR, Štefan, ed. Slovník slovenského jazyka. 1. vyd. Zväzok III p-r. Bratislava : Vydavateľsto SAV, 1963. 912 s. Dostupné online. S. 663.
- ↑ odor. In: ŠALING, Samo; IVANOVÁ-ŠALINGOVÁ, Mária; MANÍKOVÁ, Zuzana. Veľký slovník cudzích slov. 2. revid. a dopl. vyd. Bratislava-Veľký Šariš : SAMO, 2000. ISBN 80-967524-6-4. ; aróma. In: ŠALING, Samo; IVANOVÁ-ŠALINGOVÁ, Mária; MANÍKOVÁ, Zuzana. Veľký slovník cudzích slov. 2. revid. a dopl. vyd. Bratislava-Veľký Šariš : SAMO, 2000. ISBN 80-967524-6-4. S. 112.
- ↑ odor. In: Slovník cudzích slov : akademický. 2. dopl. a upr. slovenské vyd. Bratislava : Slovenské pedagogické nakladateľstvo – Mladé letá, 2005. 1054 s. Dostupné online. ISBN 80-10-00381-6. ; aróma. In: Slovník cudzích slov : akademický. 2. dopl. a upr. slovenské vyd. Bratislava : Slovenské pedagogické nakladateľstvo – Mladé letá, 2005. 1054 s. Dostupné online. ISBN 80-10-00381-6.
- ↑ pach. In: Malá československá encyklopedie. Vyd. 1. Zväzok IV M – Pol. Praha : Academia, 1986. 992 s. S. 746.
- ↑ a b zápach. In: Pyramída - 6 Životné prostredie a život na Zemi. S. 244
- ↑ Geruch. In: Lexikon der Biologie. München : Elsevier, Spektrum, Akad. Verl., 2005. ISBN 3-8274-0342-1.
- ↑ a b aróma. In: Encyclopaedia Beliana. 1. vyd. Bratislava : Encyklopedický ústav SAV; Veda, 1999. 696 s. ISBN 80-224-0554-X. Zväzok 1. (A – Belk), s. 386.
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Astrobiológia
Biochémia
Bioetika
Biofyzika
Biogeografia
Biológia podľa štátu
Biológovia
Biologická literatúra
Biologická terminológia
Biologické databázy
Biologické teórie
Biologické výhonky
Biologické zoznamy
Biologický odpad
Biomasa
Biomatematika
Ľudský jedinec
Živá bytosť
Živá fosília
Živá hmota
Živina
Život
Životný cyklus
Abiotickosť
Abnormita
Abortácia
Abortovaný orgán
Abysál
Abysofóbny
Abysofilný
Abysopelagiál
Acidofília
Actio immanens
Aerób
Analógia (biológia)
Anorganizmus
Apetitus
Asimilácia (biológia)
Astrobiológia
Atavizmus
Bentos
Binomická nomenklatúra
Biocenológia
Biodiverzita
Bioelektrina
Biofília
Biogénia
Biogénny
Biogenealógia
Biogenetický
Biogenetický zákon
Biokulturológia
Biológia
Biologická antropológia
Biologická evolúcia
Biologický pohyb
Biomolekula
Bionómia
Biotechnológia
Boj o život
Chemická evolúcia
Chemosyntéza
Choanocyt
Cytológia
Cytosól
Disimilácia (biológia)
Druh (taxonómia)
Embryológia
Endemit
Epigenéza (biológia)
Evolučná teória (veda)
Exoskelet
Fenológia
Fotobiologický jav
Fotoperiodizmus
Fylogenéza
Geneticky modifikovaný organizmus
Genetika
Histológia
Hlava (anatómia)
Hlboko-širkomorský
Homológia (biológia)
Hypertrofia
Hypotéza zriedkavej Zeme
Invázny druh
Jednobunkový organizmus
Kmeň (taxonómia)
Kognitívna biológia
Konchológia
Kopulácia (párenie)
Kutikula
Mäsožravosť
Masa (prírodoveda)
Matka (biológia)
Mnohobunkový organizmus
Morfológia (biológia)
Morfologické vedy
Napodobovanie
Nekrofágia (biológia)
Organogenéza (embryogenéza)
Pach (vnem v biológii)
Patogén
Patológia
Pigment (biológia)
Podtvar
Pohlavný styk
Polygenéza
Populácia (biológia)
Populácia (ekológia)
Portál:Biológia
Potreba (biológia)
Premenlivosť (biológia)
Priebežná rovnováha
Probiont
Protozoológia
Rad (taxonómia)
Rast (biológia)
Rodič
Rod (taxonómia)
Rudiment
Saprofytizmus
Sexuálny dimorfizmus
Siláž
Somatotyp
Spánok
Stres (biológia)
Symbióza
Systém živých organizmov
Systém lovec-korisť
Taxonómia (biológia)
Teoretická biológia
Trávenie (biológia)
Transkripčný faktor
Trieda (taxonómia)
Trifid (botanika)
Turgor
Uhlíková metóda C14
Vývin (rast)
Všeobecná biológia
Vajce
Vdych
Vitamín
Vodný potenciál
Vzájomné vzťahy medzi organizmami
Západonílsky vírus
Zdravie
Zinkový prst
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk