Marmeláda (bez kúskov plodov) - Biblioteka.sk

Upozornenie: Prezeranie týchto stránok je určené len pre návštevníkov nad 18 rokov!
Zásady ochrany osobných údajov.
Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, nastavenie reklám a analýzu návštevnosti. OK, súhlasím


Panta Rhei Doprava Zadarmo
...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Marmeláda (bez kúskov plodov)

Marmeláda je v tradičnom ponímaní a do roku 2004 aj podľa právnych predpisov opak džemu v tradičnom ponímaní, čiže nátierka vytvorená rozvarením ovocia (čerstvého alebo polotovaru), ktoré sa pretrie sitom a zvarí s cukrom a ďalšími prísadami tak, aby vznikol výrobok s mazľavo rôsolovitou konzistenciou.[1]. Pokiaľ ide o právne predpisy, posledný právny predpis používajúci túto tradičnú definíciu uvádzal nasledujúcu definíciu: výrobok z ovocia alebo zo zeleniny polotuhej až tuhej homogénnej rôsolovitej konzistencie, s prídavkom cukru alebo iných sladidiel, alebo aj iných prísad a prídavných látok. [2]

Marmeláda v tomto tradičnom ponímaní sa používa najčastejšie ako nátierka alebo ako plnka do jedál z múky. Na rozdiel od džemu v marmeláde nie sú viditeľné kusy ovocia. Marmeláda môže byť z jedného druhu ovocia alebo z viacerých druhov ovocia. Často sa kombinuje jeden druh ovocia s jablkovou dreňou. Pripravuje sa obyčajne tak, že sa z rozvareného ovocia pripraví pretlak, ktorý sa následne varí na prudkom plameni do rôsolovitej konzistencie, a po odparení určitej časti vody sa pridá cukor. Na dosiahnutie rôsolovitej konzistencie je potrebný istý obsah pektínu a kyselín v použitom ovocí (napr. v jablkách je veľa pektínu, v čerešniach je málo pektínu). Preto sa z niektorých druhov ovocia dajú rôsolovité hmoty (t.j. marmelády) variť len po pridaní pektínu a kyseliny.[3]

Referencie

  1. marmeláda. In: Malá československá encyklopedie IV M-Pol. 1. vyd. Praha: Academia, 1986. s. 102.
  2. Výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 3. mája 2001 č. 787/1/2001-100, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca spracované ovocie a spracovanú zeleninu
  3. Džem? Lekvár? Marmeláda? Aký je v tom rozdiel?
Zdroj:
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Zdroj: Wikipedia.org - čítajte viac o Marmeláda (bez kúskov plodov)

Katastrálne územie
Kaviár
Klokočov (okres Havlíčkův Brod)
Knyk
Kožlí (okres Havlíčkův Brod)
Kochánov (okres Havlíčkův Brod)
Kojetín (okres Havlíčkův Brod)
Koordinovaný svetový čas
Kouty (okres Havlíčkův Brod)
Kozlov (okres Havlíčkův Brod)
Krásná Hora
Krátká Ves
Kraborovice
Kraj (Česko)
Kraj Vysočina
Krucemburk
Kukuričné lupienky
Kunemil
Květinov
Kyjov (okres Havlíčkův Brod)
Kynice
Kyseľ (ruský pokrm)
Lány (okres Havlíčkův Brod)
Lípa (okres Havlíčkův Brod)
Langoš (jedlo)
Lavaš
Leškovice
Leština u Světlé
Ledeč nad Sázavou
Libice nad Doubravou
Lipnice nad Sázavou
Lučice (okres Havlíčkův Brod)
Lupáčik
Malčín
Maleč
Marmeláda (bez kúskov plodov)
Marmeláda (citrusové plody)
Med
Mestečko (typ obce)
Metrov nad morom
Michalovice (okres Havlíčkův Brod)
Miestna časť
Mlieko (cicavce)
Modlíkov
Musaka
Nejepín
Nová Ves u Chotěboře
Nová Ves u Leštiny
Nová Ves u Světlé
Obec
Obec (správna jednotka)
Obec s rozšírenou pôsobnosťou
Obyvateľstvo
Okres (Česko)
Okres Havlíčkův Brod
Okrouhlička
Okrouhlice
Olešenka (okres Havlíčkův Brod)
Olešná (okres Havlíčkův Brod)
Ostrov (okres Havlíčkův Brod)
Oudoleň
Ovesná Lhota
Příseka (okres Havlíčkův Brod)
Přibyslav (okres Havlíčkův Brod)
Panini (jedlo)
Pavlov (okres Havlíčkův Brod)
Piadina
Pljeskavica
Poštové smerovacie číslo
Podmoklany
Podmoky (okres Havlíčkův Brod)
Podpecník
Podvýživa
Pohleď (okres Havlíčkův Brod)
Pohled (okres Havlíčkův Brod)
Portál:Česko
Portál:Geografia
Postruheň
Poverený obecný úrad
Prosíčka (okres Havlíčkův Brod)
Puding
Rýchle občerstvenie
Radostín (okres Havlíčkův Brod)
Rezeň
Richman
Rozloha
Rozsochatec
Rušinov
Rybníček (okres Havlíčkův Brod)
Sázavka (okres Havlíčkův Brod)
Sacherova torta
Sedletín
Skorkov (okres Havlíčkův Brod)
Skryje (okres Havlíčkův Brod)
Skuhrov (okres Havlíčkův Brod)
Slavíkov (okres Havlíčkův Brod)
Slavětín (okres Havlíčkův Brod)
Slavníč
Sloupno (okres Havlíčkův Brod)
Služátky (okres Havlíčkův Brod)
Smäd
Sobíňov
Spoločná nomenklatúra územných jednotiek pre štatistické účely
Stříbrné Hory (okres Havlíčkův Brod)
Steak
Stredoeurópsky čas
Stredoeurópsky letný čas
Světlá nad Sázavou
Tatársky biftek
Tiramisu
Tis (okres Havlíčkův Brod)
Trpišovice
Turón (jedlo)
Uhelná Příbram
Víska (okres Havlíčkův Brod)
Věžnice (okres Havlíčkův Brod)
Věž (okres Havlíčkův Brod)
Vepříkov
Veselý Žďár
Viedenský rezeň
Vilémovice (okres Havlíčkův Brod)
Vilémov (okres Havlíčkův Brod)
Vlajka
Vlkanov (okres Havlíčkův Brod)
Vysoká (okres Havlíčkův Brod)
Wikipédia:Výhonok
Základná sídelná jednotka
Zemepisné súradnice
Zemiakové hranolčeky
Zemiakové lupienky
Zoznam obcí v Česku
Zoznam reťazcov reštaurácií rýchleho občerstvenia
Zvěstovice




Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

Your browser doesn’t support the object tag.

www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk