Makovník - Biblioteka.sk

Upozornenie: Prezeranie týchto stránok je určené len pre návštevníkov nad 18 rokov!
Zásady ochrany osobných údajov.
Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, nastavenie reklám a analýzu návštevnosti. OK, súhlasím


Panta Rhei Doprava Zadarmo
...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Makovník
Pohľad na vnútro makovníka
Makovník v celku

Makovník, makový koláč[1] alebo makový závin je múčnik plnený makovou náplňou populárny v strednej a východnej Európe. Alternatívnou náplňou môže byť plnka z mletých vlašských orechov alebo mletých gaštanov.

Jeho pôvod nie je jednoznačný, avšak zväčša sa uvádza, že vznikol podľa receptu na sliezsky koláč plnený makom alebo orechmi zo 14. storočia.[2] Tradične sa podáva v mnohých kuchyniach, t. j. v poľskej (makowiec), kašubskej (makówc), maďarskej (mákos bejgli), slovenskej, českej (makový závin), rakúskej (Mohnstriezel), ukrajinskej (pyrih z makom пирiг з маком nebo makivnyk маківник), bieloruskej (makavy rulet макавы рулет), bosnianskej, chorvátskej a srbskej (makovnjača), slovinskej (makova potica), rumunskej (cozonac cu mac alebo cozonac cu nucă), litovskej (aguonų vyniotinis), lotyšskej (magonmaizite), ruskej (rulet s makom/рулет с маком), dánskej (wienerbrød) a jidišskej (mohn roll). Makovník môže byť kysnutý aj nekysnutý.[3] Medzi známych priemyslových výrobcov patrí Delta, Penam a iní. Domáca príprava trvá približne 2 hodiny.[4]

Príprava

Cesto na makovník (kysnutý) sa pripravuje z mlieka, droždia, kryštálového cukru aj vanilkového, masla, vajca a soli. Maková zmes sa natrie na cesto, ktoré sa potom zvinie a pečie.[4]

Referencie

  1. makovník“. In: Krátky slovník slovenského jazyka. Red. J. Kačala – M. Pisárčiková – M. Považaj. 4. dopl. a upr. vyd. Bratislava: Veda 2003. 985 s. ISBN 80-224-0750-X (autorský kolektív: J. Doruľa, J. Kačala, M. Marsinová, I. Masár, Š. Michalus, Š. Peciar, M. Pisárčiková, M. Považaj, V. Slivková, E. Smiešková, E. Tibenská, M. Urbančok)
  2. REDAKCIA. Najlepší tradičný makovník - odkiaľ k nám prišiel a ako ho pripraviť | Penam . 2022-06-01, . Dostupné online.
  3. TOPRECEPTY.CZ. Nekynutý makový závin z mála surovin . www.toprecepty.cz, . Dostupné online.
  4. a b Makový závin – křehký a plný chuti . Prima Fresh, . Dostupné online.

Zdroj

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Makový závin na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).
Zdroj:
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Zdroj: Wikipedia.org - čítajte viac o Makovník






Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

Your browser doesn’t support the object tag.

www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk