Krémeš - Biblioteka.sk

Upozornenie: Prezeranie týchto stránok je určené len pre návštevníkov nad 18 rokov!
Zásady ochrany osobných údajov.
Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, nastavenie reklám a analýzu návštevnosti. OK, súhlasím


Panta Rhei Doprava Zadarmo
...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Krémeš

Krémeš (nem. Cremeschnitte, maď. krémes, poľ. kremówka, napoleonka, róm. cremșnit, cremeș, crempita, srb. krempita / кремпита, bosn. krempita, chorv. kremešna), tiež známy ako vanilkový rez alebo pudingový rez , je dezert bežne spájaný s bývalou Rakúsko-Uhorskou monarchiou. Dezert je populárny najmä v strednej Európe a na Balkáne a existuje v rôznych variáciách, z ktorých všetky obsahujú základ z lístkového cesta a pudingový krém.

Krémeš

Názov a pôvod

Krémeš známy pod mnohými názvami, z ktorých väčšina pochádza z nemeckého cremeschnitte a v doslovnom preklade znamená buď krémový rez alebo v niektorých prípadoch krémový koláč. Podľa historickej sociolingvistiky sa predpokladá, že počiatky krémešu siahajú do zmiešania dvoch kuchýň v rakúsko-uhorskej ríši.

Jeho poľský názov Napoleonka však naznačuje, že tento dezert mohol pravdepodobne pochádzať z francúzskeho mille-feuille, ktorý je známy aj ako Napoleon – ďalšie pečivo, ktorého presný pôvod nie je známy, aj keď jeho moderná podoba bola údajne ovplyvnená vylepšeniami Marie-Antoine Carême, výnimočným a slávnym francúzskym šéfkuchárom.

Napriek tomu, že Napoleon sa skladá z troch vrstiev lístkového cesta, ktoré sa striedajú s dvoma vrstvami krémového cesta, typický krémeš je vyrobený iba z dvoch vrstiev lístkového cesta, ktoré drží pohromade veľké množstvo krému s vanilkovou príchuťou, a niekedy ešte so šľahačkovou polevou.[1]

Krémeš sa najčastejšie len posype práškovým cukrom, ale môže sa poliať aj lesklou a hladkou glazúrou a pekne ozdobiť tradičným dizajnom v tvare šípky. Medzi najobľúbenejšie varianty patrí spomínaná poľská Napoleonka alebo kremówka, ktorá bola známa ako obľúbený dezert pápeža Jána Pavla II., a slovinská kremna rezina, typický dezert z mesta Bled; obľúbené alpské stredisko usadené na brehu rovnomenného jazera. Tento dezert, resp. jeho recept priniesol do miestneho hotela Park v roku 1953 Ištvan Lukačević, šéfkuchár hotelovej cukrárne. Do Bledu prišiel zo Srbska, kde už podobný koláč poznali. V Bosne a Hercegovine, Srbsku a Čiernej Hore je jedlo známe ako krempita, teda niečo ako: „smotanový koláč“. Zvyčajne sa pripravuje tiež z lístkového cesta. Náplň je zvyčajne čistý hustý puding, menej často kombinovaný s krémom z meringue (vyšľahané bielka a cukor). Podobný recept len s náplňou do pusiniek sa volá Šampita.[2][3]

Pozri aj

Externé odkazy

Zdroje

  1. Cremeschnitte | Traditional Cake From Austria | TasteAtlas . www.tasteatlas.com, . Dostupné online.
  2. Bled: praznovanje ob 10-milijonti kremni rezini . rtvslo.si, . Dostupné online. (po slovinsky)
  3. Serbian Custard Slice Recipe - Krem Pita . The Spruce Eats, . Dostupné online. (po anglicky)
Zdroj:
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Zdroj: Wikipedia.org - čítajte viac o Krémeš






Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

Your browser doesn’t support the object tag.

www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk